:

:

TV Most

clock

Septembar 17, 2015   12:05

0

131

Vulin:Ustavi sud ne donosi ekonomske odluke

On je novinarima u Palati Srbija povodom najave sindikata da će se obratiti Ustavnom sudu zbog odluke Vlade Srbije da ne promeni minimalnu cenu rada za 2016. kazao da "Ustavni sud nije ekonomska kategorija i da minimalna cena rada nije pravna kategorija".

"Naša ideja ekonomije je da trošimo onoliko koliko je zarađeno i da isplaćujemo koliko možemo da isplatimo.Svako od nas bi mogao da se igra političke demagogije i da donese odluku da minimalna cena rada bude 500 evra ili možda da je potpuno ukinemo i kažemo da nam je nepotrebna”, kazao je Vulin.

On je naglasio i da će se Vlada Srbije i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uvek ponašati odgovorno, dodavši da se odluke Ustavnog suda ne odnose na ekonomiju.

Savez samostalnih sindikata Srbije (84, SSSS) najavio je juče da će se zbog odluke Vlade Srbije da minimalna cena rada za 2016. ostane 121 dinar po radnom času, obratiti Ustavnom sudu, kako bi se ocenila ustavnost i zakonitost te odluke, a koja je u suprotnosti sa Zakonom o radu.

Sindikat je naveo, da to nije prvi put da Vlada Srbije krši Zakon o radu, a posebno član kojim je propisano da se pri utvrđivanje minimalne cene rada polazi od egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenog i njegove porodice izraženih kroz vrednost minimalne potrošačke korpe, kretanja stope zaposlenosti na tržištu rada, stope rasta bruto domaćeg proizvoda, kretanja potrošačkih cena, kao i produktivnosti i prosečne zarade.

Vlada Srbije je u ponedeljak odlučila da minimalna cena radnog sata u 2016. godini ostane 121 dinar. Za to su se zalagali i predstavnici poslodavaca u Socijalno-ekonomskom savetu, dok su reprezentativni sindikati predlagali da se cena radne stanice poveća na 143,5 dinara.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva