:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Decembar 30, 2018   9:24

0

225

Vulkan na Baliju ne miruje

Vulkan Agung na indonežanskom ostrvu Bali, jednom od najpopularnijih svetskih turističkih destinacija, ponovo je proradio izbacujući gomilu pepela, javlja AP.

Erupcija je, kako agencija prenosi, trajala otpilike tri minuta stvarajući bele oblake dima i pepela više od 700 metara uvis, saopštila je tamošnja Agencija za vulkane i geologiju.

Erupcija vulkana visokog 3.031 metar nije dovela do evakuacija stanovništva, ali upozorenje na opasnost ostaje na snazi.

Geološka agencija je upozorila turiste da izbegavaju zonu opasnosti u radijusu od četiri kilometra od kratera.

Agencije je saopštila da je bela prašina iz erupcije prekrila nekoliko sela u blizini planinske padine u okrugu Karangasem.

Međunarodni aerodromi saopštio je da se letovi odvijaju normalno, a vlasti u Denpasaru, glavnom gradu Balija, saopštile su da nema pepela u tom gradu.

Krajem septembra iz oblasti oko vulkana evakuisano je više od 140.000 ljudi pošto je objavljeno upozorenje na najveću opasnost.

Nivo opasnosti snižen je dve nedelje kasnije što je omogućilo povratak stanovništva.

Vulkan Agung nalazi se na oko 70 kilometara severoistočno od turističkog žarišta, grada Kuta, a jedan je od 120 aktivnih vulkana u Indoneziji, poznatoj po vulkanskim erupcijama i zemljotresima.

Prošle nedelje je, podseća agencija, vulkan Anak Krakatau je proradio i urušio se u more izazivajući cunami koji je odneo 431 život na ostrvima Java i Sumatra.

Izvor: Танјуг

vulkanBali
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva