:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 25, 2021   14:12

0

80

Vulkan na La Palmi ušao u eksplozivnu fazu

Reke lave slivale su se u noći između petka i subote niz vulkan Kumbre Vijeha na španskom ostrvu La Palma, zbog čega je lokalni aerodrom zatvoren, a erupcije su se intenzivirale i ušle u najintenzivniju fazu dosad.

Lokalne vlasti su saopštile da je još 160 ljudi evakuisano iz još tri grada i oni ne mogu da se vrate po svoje stvari u kuće zbog razvoja vulkanske aktivnosti. 

Eksperti kažu da je vulkan ušao u "novu, eksplozivnu fazu".

"Instrumenti za nadzor vulkanskih aktivnosti ustanovili su najjaču energetsku ektivnost u petak posle podne", naveli su iz službe za hitne slučajeve u petak uveče.

"Aerodrom La Palma je zatvoren zbog nagomilanog pepela. Čišćenje je počelo, ali se situacija može promeniti u bilo kojem trenutku", naveli su iz uprave aerodroma.

Otkako je počela erupcija na tom malom ostrvu u Atlantiku, vulkan Kumbre Vijeha je izbacio na hiljade tone lave, uništio na stotine kuća i naterao na evakuaciju blizu 6.000 ljudi. 

La Palma, koja ima 83.000 stanovnika, čini deo arhipelaga Kanarskih ostrva.

U erupciji vulkana zasad nisu zabeleženi smrtni slučajevi, niti je bilo ozbiljnije povređenih, ali je ugroženo oko 15 odsto useva banane, što bi moglo da ugrozi hiljade radnih mesta.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva