:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 25, 2021   14:12

0

22

Vulkan na La Palmi ušao u eksplozivnu fazu

Reke lave slivale su se u noći između petka i subote niz vulkan Kumbre Vijeha na španskom ostrvu La Palma, zbog čega je lokalni aerodrom zatvoren, a erupcije su se intenzivirale i ušle u najintenzivniju fazu dosad.

Lokalne vlasti su saopštile da je još 160 ljudi evakuisano iz još tri grada i oni ne mogu da se vrate po svoje stvari u kuće zbog razvoja vulkanske aktivnosti. 

Eksperti kažu da je vulkan ušao u "novu, eksplozivnu fazu".

"Instrumenti za nadzor vulkanskih aktivnosti ustanovili su najjaču energetsku ektivnost u petak posle podne", naveli su iz službe za hitne slučajeve u petak uveče.

"Aerodrom La Palma je zatvoren zbog nagomilanog pepela. Čišćenje je počelo, ali se situacija može promeniti u bilo kojem trenutku", naveli su iz uprave aerodroma.

Otkako je počela erupcija na tom malom ostrvu u Atlantiku, vulkan Kumbre Vijeha je izbacio na hiljade tone lave, uništio na stotine kuća i naterao na evakuaciju blizu 6.000 ljudi. 

La Palma, koja ima 83.000 stanovnika, čini deo arhipelaga Kanarskih ostrva.

U erupciji vulkana zasad nisu zabeleženi smrtni slučajevi, niti je bilo ozbiljnije povređenih, ali je ugroženo oko 15 odsto useva banane, što bi moglo da ugrozi hiljade radnih mesta.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?