:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Mart 21, 2023   15:25

0

84

Vulović: Odgovori Kancelarije EU i OEBS nedvosmisleno potvrđuju da je narod u pravu

Nakon odgovora koji su stigli iz kancelarije Evropske unije na Kosovu i Misije OEBS u opštinu Leposavić, isti odgovori su stigli i na adresu opštine Zubin Potok, tačnije bivšem gradonačelniku Srđanu Vuloviću.

 

Misije su naime indentično odgovorile i na pisma koja im je uputio bivši gradonačelnik Zubinog Potoka Srđan Vulović, povodom eksproprijacije imovine Srba u toj opštini i izrazile zabrinutost zbog tog postupka kosovske vlade i pozvala da poštuje imovinska prava.

Vulović je za Kosovo onlajn naveo da odgovori delegacije EU i Misije OEBS nedvosmisleno potvrđuju da je narod u pravu i da je Priština prekršila niz prava i koraka.

,,Od prvog trenutka kada su vlasti u Prištini počele da sprovode svoje jednostrane i protivpravne odluke o eksproprijaciji, tačnije otimanju zemlje srpskih domaćina u opštini Zubin Potok, posebno na pareceli Gornji Jasenovik, Brankovo brdo, Banje, Velji Breg i Padine, opština zajedno sa meštanima čini sve da se naša legitimna prava sačuvaju i zaštite. Od brojnih dopisa koje smo uputili, zahteva za obustavu radova, angažovanja pravnog zastupnika meštanima čija je zemlja uzurpirana, do obraćanja svim misijama na Kosovu. Odgovor koji smo dobili od delegacije EU i Misije OEBS nedvosmisleno potvrđuje da je narod u pravu, da je prekršeno niz prava i koraka u postupcima koje Priština vodi, da je eksproprijacija nelegitimna, da nisu uspeli da pruže odgovore o svrsi oduzete zemlje, a ovo za nas važno pitanje došlo je pod lupu i međunarodne zajednice”, kaže Vulović.

Dodaje da se zahvaljujući narodu koji se svojim argumentima odlučno suprostavio ovo pitanje došlo pod lupu međunarodne zajednice.

,,Ovim nelegalnim odlukama suprotstavili smo se odlučno, jedinstveno s našim narodom,ekspertskim timovima, snagom argumenata i to je dalo rezultate da ovo pitanje dođe pod lupu međunarodne zajednice i da se naši argumenti čuju i uvaže. Mi ćemo nastaviti da se svim pravnim i demokratskim sredtsvima borimo da zaštitimo legalne i legitimne interese našeg naroda, kako u opštini Zubin Potok, tako i u opštini Leposavić”, dodaje Vulović.

Misije EU i OEBS na Kosovu su u svojim odgovorima navele da su zabrinute zbog eksproprijacije i pozvale vladu u Prištini da poštuje imovinska prava.

,,Misiju OEBS zabrinjava pitanje poštovanja imovinskih prava i pravnih postupaka u ovom i sličnim slučajevima na severu Kosova poslednjih meseci, a naše osoblje aktivno nadgleda ovo pitanje od avgusta prošle godine uključujući i slučaj u selu Gornji Jasenovik. Izneo sam svoju zabrinutost vladi i pozvao na poštovanje prava svih vlasnika imovine i redovan postupak u skladu sa zakonom", piše u pismu šefa Misije OEBS na Kosovu Majkla Devenporta.

Devenport je podsetio da su službenici OEBS, u okviru nadgledanja aktivnosti, prisustvovali javnoj raspravi koja je održana u Zubinom Potoku 21. februara.

,,Iako je to bio važan trenutak da se čuju zabrinutosti vlasnika imovine i šire zajednice, nažalost niko iz vlade nije mogao da diskutuje o svrsi eksproprijacije. Ja sam ukazao vladi da je važno dati službene informacije o svrsi eksproprijacije. Očekujemo da će vlada to učiniti najkasnije u narednoj fazi procesa, kako to nalaže zakon. Očekuje se da će sledeći korak biti objavljivanje preliminarne odluke o eksproprijaciji. Kada vlada objavi preliminarnu odluku, pogođeni vlasnici zemljišta će imati pravo da ospore eksproprijaciju pred sudovima u skladu sa zakonski propisanim osnovama koje se odnose na legitimnost, neophodnost, proporcionalnost, nediskriminaciju i poštovanje zakona", dodao je Devenport u odgovoru Todiću.

Misija OEBS će, naglašava, nastaviti da prati ovo pitanje sa svim zainteresovanim stranama, nastaviće da se zalaže za poštovanje vladavine prava i savetovaće pogođene vlasnike imovine o dostupnim pravnim lekovima.

Pismo sličnog sadržaja Vuloviću je uputila i  Kancelarija EU na Kosovu.

,,Obraćamo Vam se povodom Vašeg pisma od 20. februara upućenog između ostalog našoj misiji, u kojem izražavate vašu zabrinutost u vezi sa nedavnim odlukama Vlade Kosova da sprovede eksproprijaciju nepokretne imovine, kako je navedeno, koja se nalazi na teritoriji opštine Zubin Potok. Specijalni predstavnik EU (SPEU) ima mandat da unapredi prioritete vladavine prava na Kosovu, pomogne i olakša napredak Kosova na evropskom putu i obezbedi doslednost i koherentnost aktivnosti EU na Kosovu. Misija EU za vladavinu prava na Kosovu Euleks ima mandat da prati odabrane predmete i suđenja u kosovskom pravosudnom sistemu i trenutno pažljivo prati postupak eksproprijacije", istakao je šef kancelarije EU na Kosovu Tomaš Suniog .

Kako je istaknuto u saopštenju Kancelarije EU po ovom pitanju, od 2. februara, "
,,EU sa zabrinutošću prati sve aktivnosti koje se odvijaju u katastarskim zonama opština Leposavić i Zubin Potok".

,,Smatramo da se prava vlasnika imovine moraju u potpunosti poštovati u skladu sa važećim zakonom. U skladu sa gore navedenim, apelujemo na Vladu Kosova da preduzme sve napore kako bi osigurala da se poštuje propisani postupak i da se u potpunosti poštuju prava vlasnika imovine. Želimo da Vam se zahvalimo što ste nam skrenuli pažnju na ovako važno pitanje", poručio je Suniog.

Izvor: Kosovo onlajn; foto: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva