:

:

TV Most

clock

Oktobar 25, 2019   11:35

0

164

Za pomoć penzionerima 8,7 milijardi dinara

Na sednici Skupštine Srbije kojoj prisustvuju i ministri finansija i rada Siniša Mali i Zoran Đorđević, poslanici raspravljaju o izmenama Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2019. godinu, a što podrazumeva i isplatu jednokratne pomoći od 5.000 dinara za više od 1,7 miliona penzionera.

Ministar za rad, zapošljavanje socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević, rekao je na početku sednice da su mere fiskalne konsolidacije stvorile uslove da se svim korisnicima penzija, invalidima rada i rata, izvrši isplata od 5.000 dinara, i da je rebalansom plana za isplatu novčane pomoći obezbeđeno 8,7 milijardi dinara.

Predlogom Zaključka Vade Srbije utvrđeno je da se svim korisnicima penzija, privremenih naknada - invalidima rada - druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti, invalidnoj deci i korisnicima privremene naknade kod Fonda izvrši isplata novčane pomoći od 5.000 dinara, rekao je Đorđević.

Ukupni prihodi i primanja Fonda, odnosno rashodi i izdaci, Rebalansom plana za 2019. utvrđeni su u iznosu od 668,14 milijardi dinara, što je, kako je dodao, za 8,04 milijarde dinara više od iznosa predviđenog Finansijskim planom Fonda za 2019.

Isplata pomoći obezbeđena je u skladu sa bilansnim mogućnostima Fonda zahvaljujući ostvarenju prihoda od doprinosa na PIO u višem iznosu od planiranih u periodu od početka godine do avgusta, kao i nižem izvršenju rashoda, pre svega po osnovu planiranih naplata po sudskim sporovima, rekao je Đorđević i dodao da su sredstva konverzije sadržana u istom iznosu na strani prihoda i primanja i izdataka Fonda.

Penzionerima, kojih u Srbiji ima oko 1.740.000 jednokratna novčana pomoć trebalo bi da bude isplaćena, kako je najavljeno, 5. novembra.

Izvor: Танјуг

penzioneriPomoć
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva