:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Maj 31, 2022   17:49

0

140

Za prekid zavisnosti EU od ruskog gasa 300 milijardi evra

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da je na samitu EU lidera u Briselu dogovoreno da se energetska tranzicija u EU 27 podrži sa 300 milijardi evra iz evropskih fondova.

 

Ona navodi da se oslobađanje EU od zavisnosti od ruskog gasa zasniva na pronalaženju drugih izvora, bolju interkonektivnost gasovoda širom EU i strateško skladištenje, kao i veliko ulaganje u obnovljive izvore.

"Imamo dobre vesti. U ovom trenutku naše zalihe gasa su na 45 procenata ukupnih kapaciteta što je za 5 procenata više nego što smo imali prošle godine u isto vreme", poručila je Lajen.

Ona je navela da su drugi dobavljači u svetu u ovoj godini već isporučili duplo više gasa EU nego 2021. gdoine, ocenivši da su solidarnost i saradanja u srcu svake uspešne strategije koja se bavi Rusojom kao nepouzdanim dobavaljčem energenata.

Naglasila je da će u slučaju prekida isporuke gasa iz Rusije to biti nadoknađeno i solidarnošću između država članica.

Šolc: Cilj - Nemačka nezavisna od ruske nafte do kraja godine

Nemačka se drži svog cilja da postane nezavisna od ruske nafte do kraja godine, izjavio je danas kancelar Olaf Šolc i dodao da još treba da se utvrde opcije za postupanje s rafinerijom u Švetu.

"Na kraju naših diskusija odredićemo kojim putem ćemo krenuti, koji put smatramo ispravnim", rekao je nemački kancelar novinarima u Briselu nakon samita sa liderima EU, a odgovarajući na pitanje da li je nacionalizacija rafinerije u Švetu opcija, prenosi agencija Rojters.

Dodao je da je za sada važno da se pronađe perspektiva koja štiti radna mesta u Lojni i Švetu.

Izvor: T a n j u g

EURusijagasUrsula fon der LajenOlaf Šolc
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva