:

:

TV Most

clock

Septembar 03, 2021   15:08

0

121

Zabrana više od provokacije, Priština gazi Briselski sporazum

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, kojem su vlasti u Prištini zabranile danas da poseti KiM, izjavio je da je to više od puke provokacije i pokazuje da Priština gazi briselski dijalog i da joj nije stalo ni do dogovora ni do sporazuma sa Beogradom.

Petković je za Танјуг rekao da je o tome obavešten i Brisel, specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, te da će to biti jedna od tema naredne runde tehničkog dijaloga.

"Svaki put pred nastavak dijaloga u Briselu, Priština poseže za jednostranim i protivpravnim odlukama. Tako je i sada. Ovo je više od puke provokacije. Ovo je napad na dijalog i sve sporazume, s obzirom da je zabrana da uđem na prostor KiM, direktno u suprotnosti sa sporazumima o slobodi kretanja i o zvaničnim posetema", rekao je Petković.

Kako kaže, u tim dokumentima, jasno stoji da on ima pravo da po pojednostavljenoj proceduri da dođe na KiM, samo je potrebno da 24 sata unapred najavui posetu.

Petković je naveo da je to i uradio, kao i svaki put do sada.

"To što sada Priština zabranjuje ulazak na prostor KiM glavnom pregovaraču sa sprke strane u tehničkom delu dijaloga, jasno govori da Priština, pre svega, gazi briselski dijalog i da joj nije stalo ni do dogovora ni do bilo kakvog sporazuma sa Beogradom", rekao je Petković.

Preneo je da je jedno od obrazloženja da mu se poseta zabranjuje zato što je položio kamen temeljac za novu zgradu Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, što je, kaže, nonsens, jer nije suprotnosti sa sporazumima.

"Naveli su i da sam tokom poslednjih par poseta širio govor mržnje, davao provokativne izjave. Svako može da pogleda te moje izjave i da vidi da sam isključivo govorio o onome što su interesi i zaštita interesa na KiM", rekao je Petković.

Kako kaže, nekome ne odgovara kada se obeležava stradanje Srba u Starom Grackom, hramovna slava u Prilužju, koje samo pokazuju da je Beograd uz svoj narod na KiM i da će uz njega ostati.

Dodao je da je, između ostalog, razlog posete i ovog puta bila su nova radna mesta, kao i pomoć socijalno ugrožneim porodicama južno od Ibra.

Petković je naveo i da je o ovoj zloupotrebi Prištine obavešten Brisel, kao i Lajčka, ali i visoki predstavnik UN Miroslav Jenč.

"Ovo nije prvi put da se Priština ovako ponaša i jasno vam je šta se onda dešava sa našim narodom na KiM", rekao je Petković.

Dodao je da je broj incidenata prema Srbima povećan od dolaska Aljbina Kurtija na vlast, što govori da se antisrpska retorika u Prištini prenosi na teren.

"Svaki moj odlazak na KiM i svaki naš interes da razgovaramo i pregovaramo i dođemo do rešenja u Briselu, upravo je poruka da sačuvamo mir na terenu. To je ono što tražimo i na čemu insistiramo, za razliku od Prištine, koja i ovime samo čini sve da ne đođe do normalizacije odnosa Beograda i Prištine", rekao je Petković.

Izvor: Танјуг

KiMPetkovićKancelarija za KiMzabrana
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva