:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Maj 14, 2019   21:43

0

244

"Zadrugarstvo ključ razvoja kooperative" na poljo-sajmu

Zadrugarstvo je izuzetno važno u sektoru poljoprivrede, jer udruživanjem poljoprivrednici lakše mogu da nabavljaju repromaterijal, jeftinije koriste mehanizaciju i ostvaruju viškove, samim tim i profit.

To je jedna od ocena druge Regionalne konferencije "Zadrugarstvo, udruživanje, inovativnost i preduzetništvo kao modeli razvoja poljoprivrede", koju je organizovala kompanija "Dunav osiguranje" na 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu.

"Država pomaže zadrugarstvo kroz normative i kroz finansijsku podršku koju pruža Vlada Republike Srbije. Bez zadrugarstva, koje je posledica razvoja svesti naših ljudi o udruživanju, kao jedne platforme i prehrambene industrije, kao druge platforme, nema ni razvoja kooperative", rekao je ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Branislav Nedimović.

Osiguranje u zadružnoj poljoprivredi je izuzetno važno pre svega jer omogućava da se zadrugari zaštite od rizika, grada, oluje, mraza i sličnih nepogoda.

"Isto toliko je važno osiguranje, jer omogućava zadrugarima i da im bude isplaćena adekvatna suma osiguranja u slučaju nastupanja štetnih posledica, potom da se obezbedi stabilnost poslovanja zadruga i poljoprirvedne proizvodnje i da se smanje dotacije države u poljoprivredi. S tim u vezi veoma je značajna saradnja koju imamo sa ministarstvom poljoprivrede, jer ministarstvo godinama dotira deo premije za osiguranje useva i plodova u visini od 40 odsto, a u Zlatiborskom, Moravskom i Kolubarskom okrugu i 70 odsto", izjavio je predsednik Izvršnog odbora "Dunav osiguranja" Mirko Petrović.

Govoreći o šteti koja nastaje u poljoprirvednoj proizvodnji, on je rekao da je šteta gotovo izjednačena sa bruto premijom.

"Samo u 2018. godini bruto premija industrije osiguranja useva i plodova bila je negde oko 18 miliona evra, rasla je tri odsto, a štete su rasle 22 odsto i one su bile oko 18 miliona evra. Naši rezultati pokazuju da je 20 odsto veća šteta nego premija", rekao je Petrović.

"Vlada Srbije je za nešto više od dve godine izdvojila 1,7 milijardi dinara bespovratnih sredstava za razvoj zadrugarstva", rekao je ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić, koji je takođe govorio na Regionalnoj konferenciji, koju je organizovalo "Dunav osiguranje".

On je rekao da postoji potreba da se objedine mali posedi širom Srbije, da ih, kako je rekao, učinimo robnim proizvođačima, te da mladi budu sprečeni da odu sa sela.

"Teška je to misija, ali daje prve rezultate. Cilj je da u narednom periodu brdsko-planinska područja ožive. Moramo da pomognemo sve ljude koji u njima žive, tako što ćemo im umanjiti PDV, ukinuti takse, doprinose, ali i psihološki pomognemo tako što će imati podršku i Vlade Srbije, lokalnih samouprava, Zadružnog saveza. Ako ne budu imali takvu podršku, jedina sledeća mogućnost im je da odu. Onda nam jedino ostaje da se pitamo zašto su nam prazna sela", rekao je Krkobabić.

On je najavio da će uskoro biti objavljeni konkursi za zadrugare, na kojima će postojećim zadrugama biti izdvojeno do 15 miliona dinara, novoformiranim 7,5 miliona, složenim 60 miliona bespovratnih sredstava.

Izvor: Танјуг

zadrugarstvoNedimovićSajam poljoprivrede
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva