:

:

TV Most

Foto: Glas Amerike/printscreen

clock

Februar 14, 2015   12:05

0

250

Zadušnice bez raseljenih Đakovčana

Dok su Srbi iz ÄŒaglavice njih oko dve stotine obilazili grobove svojih predaka, na samo stotinak metara od gorblja za sada nepoznate osobe obile su dva automobila i uzele torbice sa dokumentima i ličnim stvarima.

Srećko Mitrović ÄŒaglavicu je kao i preko 150 srpskih porodica, naustio posle 17. marta 2004 godine i sada živi u Beogradu. Grobove svojih preaka obilazi svake godine. Danas je ostao bez ličnih dokumenata i platnih kartica.

“Svake godine dolazim ovde kad su zadušnice i uvek se nešto desi. Evo danas su obili moja kola i još neka. Ne znamo ko je ali ovakve stvari se događaju na svim skupovima koje Srbi organizuju, bilo da je u pitanju veselje ili da je u pitanju obilazak grobova naših predaka, kao što je danas slučaj”, rekao je za Glas Amerike Mitrović

Slično je prošao i Zoran Lazić koji i dalje živi u ÄŒaglavici. Uviđaj je izvršila Kosovska policija, a niko od radnika koji od sinoć u neposrednoj blizini rade na rušenju objekta koji je do nedavno pripadao Poljoprivredno industrijskom kombinatu “Ratar” nije ništa video.

“Po povratku sa groblja video sam polomnjeno staklo na kolima, torbica sa licnim stvarima ukradena. Ne mogu da shvatim da to može da se desi u sred bela dana, šta onda da očekujemo preko noći”, kaže Zoran Lazić

Selo ÄŒaglavica je do 17. marta 2004 godine bilo etnički čisto srpsko selo u kome je živelo oko 300 srpskih porodica. Posle 17. marta 2004.godine, kada je zapaljeno 10 srpskih kuća Srbi su masovno počeli da prodaju svoje kuće i imanja. Do danas je prodato preko 150 kuća i ÄŒaglovčani su sad postali uglavnom građani Niša ili Beograda.

Zadušnice su u ostalim delovima Kosova protekle bez incidenata, a raseljeni Đakovčani i ovaj put na, takozvane zimske zadušnice nisu došli, zbog kako su saopštili bezbednosne situacije.

Izvor: Glas Amerike

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva