:

:

TV Most

clock

Februar 14, 2015   18:42

0

205

Zadušnice na Kosovu i Metohiji: Tužno i mučno

U Obiliću i bez toga tužno i mučno.

Groblje potpuno zaraslo u visoko rastinje i šiblje a do pojedinih grobnih mesta i spomenika skoro da i nije moguće prići. Prema rečima prisutnih poslednji put je očišćeno rastinje 2006. godine.

U Kosovu Polju groblje je donekle očišćeno i u jednom delu polomljeni i oboreni nadgobni spomenici su uspravljeni. Ukupan utisak je ipak da se odnos aktuelne vlasti na Kosmetu prema svetim srpskim mestima nije mnogo promenio u odnosu na prethodne godine.

Danas je grobove svojih najmilijih posetio i Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

„Ovde je deo moje porodice, mene i deo svih nas. Prolazeći ovuda vidim jedno Kosovo Polje koje pamtim kao dete. Ovde su mi mnogi prijatelji i rodjaci koji nizašta nisu krivi osim što su ovde sahranjeni. Vidite polomljene spomenike i samim tim i odnos prema mrtvima. Sa živima mogu da se ponašaju ovako kako se ponašaju ali ovakav odnos prema mrtvima je anticivilizacijski. Za sve nas koji dodjemo ovde ovo je vrlo teška i mučna situacija i shvati kakav je generalni odnos prema Srbima“, rekao je Odalović.

Iznenadjujuće mali broj Srba i na groblju u Prištini. Sveštenik u crkvi Svetog Nikole Darko Mirković prebrojava manje od dvadeset grobova na kojima je zapaljena sveća za pokoj duše.

„Bog sveti zna zbog čega je to tako. Ali, shodno tome šta se desilo početkom ove godine. Ova godina je počela burno i neka se na tome završi. Da se ništa više ne dogodi, da mi možemo mirno živeti, da možemo obitavati, obilaziti svoja groblja jer moguće da su sva ta dešavanja uticala na narod koji je odavde otišao silom prilika i koji bi želeo da na današnji dan dodje da obidje grobove svojih najmilijih nije u mogućnosti iz straha da će im se nešto dogoditi“, ističe Mirković.

Jedino u srpskim selima centralnog Kosmeta i ove godine groblja se posećuju masovno. Polaže se cveće i pale sveće u znak sećanja na preminule.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva