:

:

TV Most

clock

Jul 26, 2015   12:05

0

180

Zaduživanje manje od planiranog

Kako kažu, manje zaduživanje u tom iznosu je već izvesno, a manje potrebe za finansiranjem u ovoj godini su ujedno i osnovni razlog zašto Srbija ne izlazi na inostrano finansijsko tržište.

S druge strane, kako navode, troškovi zaduživanja na domaćem finansijskom tržištu su ove godine značajno smanjeni, kako za dinarske, tako i za evro hartije od vrednosti.

U Ministarstvu ističu da je u poslednja tri meseca došlo do značajnog pada troškova zaduživanja u dinarima - u proseku više od 1,5 odsto.

U poslednje tri godine troškovi zaduživanja u dinarima su smanjeni za više od sedam odsto, preciziraju u Ministarstvu i dodaju da je osnovni razlog za takav trend značajan pad inflacije u Srbiji i stabilnost dinara u odnosu na evro u poslednje tri godine.

Od sredine 2014. godine, tome doprinosi i smanjivanje budžetskog deficita, kažu u Ministarstvu.

Za kamate na postojeće dugove ove godine će, prema Zakonu o budžetu, biti potrebna 131 milijarda dinara, odnosno 1,1 milijardu evra.

Od toga, za evroobveznice koje su izdate u periodu 2011-2013. godina potrebno je izdvojiti 285 miliona evra, a za hartije od vrednosti izdate na domaćem finansijskom tržištu 520 miliona evra.

Dinarski dug je bio najskuplji, navode u Ministarstvu, ako se gleda po visini nominalne kamate.

"Osnovni razlog koji je uticao na visinu dinarske kamatne stope je inflacija koja je do 2012. bila relativno visoka", zaključuju u Ministarstvum.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva