:

:

TV Most

clock

Jun 03, 2019   15:05

0

140

Zaev: Dolazak Severnoatlantskog saveta potvrda o učlanjenju

Odžavanje današnjeg sastanka Severnoatlantskog saveta NATO u Skoplju predstavlja najsnažniju političku potvrdu našeg izvesnog punopravnog članstva u Alijansi, rekao je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, prenosi portal Plusinfo.

„Ovo je realizacija napora svih generacija političara iz različitih političkih stranaka i svih građana naše zemlje od nezavisnosti do danas“, naglasio je Zaev.

Kako je istakao, učlanjenje u NATO za Severnu Makedoniju podrazumeva mir i stabilnost, te predstavlja najsnažniju garanciju naše bezbednosti.

„Verujemo da će to doneti bolji život našim građanima, kako na političkom, tako i na ekonomskom planu“, dodao je Zaev.

Prema njegovim rečima, bruto domaći proizvod je porastao za 5,5 odsto, a nezaposlenosti je smanjena za 7,5 odsto u toj zemlju nakon dobijanja pozivnice za učlanjenje u Alijansu.

Strane investicije, kako kaže Zaev, dostigle su novi rekord od 625 miliona evra koji je tri puta veći od proseka u poslednjih osam godina.

„Uvek je postojao široki nadpartijski i međuetnički konsenzus o našem učlanjenju u NATO. To je bila jedna od naših ideja vodilja i kada nam je bilo najteže“, objašnjava Zaev.

On je tokom sastanka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom poručio da Alijansa može da računa na lojalnu podršku Severne Makedonije u borbi protiv ISIS i DAEŠ.

Zaev je uputio poruku da Severna Makedonija prihvata i dosledno poštuje tri stuba i obaveze NATO odnosno novac, sposobnost i doprinos.

On je takođe podsetio da je učlanjenje u NATO, verifikovana odluka Severne Makedonije još 1993. godine kada je jednoglasno usvajena Rezolucija u Sobranju po tom pitanju.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenber i Savernoatlantski savet NATO borave u dvodnevnoj poseti Severnoj Makedoniji gde će biti održan sastanak Severnoatlantskog saveta sa fokusom na učlanjenje te države u NATO.

Izvor: Танјуг

ZaevMakedonija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva