:

:

TV Most

clock

Januar 10, 2019   13:18

0

165

Zaev i dalje bez većine uoči glasanja o ustavnim promenama

Dan pre glasanja za ustavne izmene, u Makedoniji još nije sigurna dvotrećinska većina u Sobranju. Neizvesna je podrška albanske opozicione stranke Besa. Premijer Zoran Zaev je naveo da 80 glasova još nije obezbeđeno, prenosi a1on.mk.

U Makedoniji i danas traju pregovori za obezbeđivanje glasova najmanje 80 poslanika u Sobranju, koji su potrebni za ratifikaciju sporazuma o imenu ove zemlje.

Premijer Zoran Zaev je naveo da 80 glasova još nije osigurano.

U sinoćnjem gostovanju na TV 21, lider albanske stranke Besa, Bilal Kasami, poručio je da ta stranka neće dati "zeleno svetlo" ukoliko se ne ispune njihovi zahtevi.

Dva zahteva Bese su da ne postoji makedonsko državljanstvo kod Albanaca i da ne postoji zaštita samo za makedonsku dijasporu, već zaštitu za celu dijasporu Makedonije. 

Ovo je nova barijera za Zaeva zato što, ukoliko prihvati zahteve Bese, gubi podršku osam poslanika iz nove nezavisne poslaničke grupe VMRO-DPMNE. 

Prema najavama, sutra treba da se glasa za ustavne izmene koje su u poslednjoj, trećoj fazi. 

Svaki amandman se potvrđuje prostom većinom od ukupno 120 poslanika u makedonskom Sobranju, dok se na plenarnoj sednici svaki tekst amandmana potvrđuje dvotrećinskom većinom, a nakon toga se glasa ponovo sa dvotrećinskom većinom za sve amandmane zajedno. 

Potom, neophodna je još jedna dvotrećinska većina kako bi se usvojio Ustavni zakon. 

Cipras: Ratifikacija posle ustavnih izmena u Makedoniji

Proces ratifikacije Sporazuma iz Prespe u Grčkoj će započeti odmah nakon što se u makedonskom Sobranju izglasaju ustavne izmene i nakon što vlasti u Skoplju zvanično to potvrde vlastima u Atini, rekao je grčki premijer Aleksis Cipras za televiziju Open.

Cipras je detaljno opisao korake koje će preduzeti njegova vlada u vezi sa sporazumom sa Makedonijom, kako bi stupio na snagu.

Prema njegovim procenama, u toku ovog meseca grčki poslanici će glasati za ratifikaciju. 

Grčki premijer procenjuje da makedonskoj vladi neće trebati duže od nedelju dana kako bi završila ustavnu reviziju i obavestila Atinu o tome.

U vezi sa ratifikacijom protokola za učlanjenje Makedonije u NATO, Cipras je rekao da sve zavisi od procesa u samoj Alijansi.

Navodi da nije prvi put da se ne slažu sa koalicionim partnerima iz stranke Nezavisnih Grka, ali veruje da lider ove stranke Panos Kamenos nema nameru da obori grčku vladu, ističući da će se sve znati nakon njihovog susreta koji je zakazan za sutra.

Izvor: TAНЈУГ,РТС

zaev bez većinecipras ustavne izmene
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva