:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Decembar 27, 2019   17:16

0

27

Zaev: Moja ostavka je spremna, izbori neće biti odlagani

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da prevremeni izbori u toj zemlji, zakazani za 12. april 2020, neće biti odloženi jer je dobio obećanje u Sobranju da će biti izglasani zakoni, koji su, kako je naveo, od suštinskog značaja za građane, prenosi portal a1on.

Zaev je naglasio da je njegova ostavka spremna i da treba samo da je potpiše.

"Ako Sobranje ostane iza ono što je obečalo, nema potrebe za odlaganje izbora. Trećeg januara ja ću podneti ostavku, a nadam se da će istog dana tehnički premijer dobiti mandat kako bi do kraja dana sastavio vladu. Ostavka je napisana i čeka da bude potpisana", rekao je Zaev.

On je dodao da postoji favorit za tehničkog premijera, ali ne zna da li će on pobediti, jer Centralni odbor vladajućeg Socijaldemokratskog saveza ima poslednju reč.

"Večeras ćemo znati ko će biti deo tehničke vlade", zaključio je Zaev.

Nakon odluke Evropske unije da odloži početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom, politički lideri u toj zemlji su se dogovorili da se ide na prevremene parlamentarne izbore.

Izbori su zakazi za 12. april sledeće godine kako bi se ispoštovao zakonski rok od 100 dana pre izbora za formiranje tehničke, takozvane Pržinske vlade u čijim redovima će biti i ministri iz redova opozicije u resorima unutrašnjih poslova i administracije, a kao garancija za fer i demokratske izbore.

Izvor: Танјуг

ZaevSeverna Makedonijaizboriostavka
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva