:

:

TV Most

clock

April 27, 2019   18:11

0

183

Zaev: Na današnji dan pre dve godine odbranjena demokratija

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je povodom dve godine od nasilja u makedonskom Sobranju da 27. april predstavlja podsećanje da se nikada ne ponovi gaženje ljudskih prava i slobode.

On je istakao i da krv prolivena ovog dana u cilju zaustavljanja zla treba da bude zamenjena građanskim glasom koji poziva ka budućnosti, prenosi portal Plusinfo.

"Današnji datum, 27. april, predstavlja alarm za politike podeljenosti i politikama usmerenim ka ličnim interesima. Na ovaj dan pre dve godine smo spasili našu zemlju od zlih namera. Na ovaj dan, u domu građana, odbranili smo demokratiju i stali na put autokratiji", izjavio je Zaev u rodnom gradu Strumica.

Makedonski premijer takođe je dodao da današnji datum podseća na obavezu, kako je kazao, da se nikada ne ponovi gaženje ljudskih prava i slobode, te da krv prolivena ovog dana bude zamenjena građanskim glasom koji nas poziva ka budućnosti.

"Ovo su vremena kada su zajedništvo i napredak jedina opcija koja donosi boljitak našoj zemlji", dodao je Zaev.

Kako je Zaev rekao, makedonski narod uvek donosi ispravne odluke.

"Izazovi uvek postoje, a od naše odlučnosti i ispravnosti naših odluka zavisi naša budućnost, budućnost naših deca i budućnost države", zaključio je Zaev.

Pre dve godine, 27. aprila, dogodilo se nasilje u makedonskom Sobranju, nakon što je masa građana ušli u zgradu makedonske skupštine i napala poslanike aktuelne vladajuće koalicije zbor izbora Talata Dzaferija za predsednika ove institucije.

Poslanici iz opozicionog VMRO-DPMNE tada su osudili nasilje i veliki broj povređenih poslanika, ali su pravdali upad građana kao jedini način, kako su navodili, za očuvanje ustavnog poretka od nezakonitog izbora novog predsednika Sobranja.

Sa druge strane, poslanici vladajuće koalicije Socijaldemokratskog saveza i DUI ovaj napad su okarakterisali kao izrežirano scenario Nikole Gruevskog kako ne bi dozvolili smenu vlasti.

Slučaj 27. aprila i dalje je aktuelan u makedonskoj javnosti zbog brojnih kontroverzi u vezi procesuiranja počinilaca nasilja. Poslanici iz redova VMRO-DPMNE koji su tada otvorili zaključana vrata makedonskog Sobranja i pustili masu da uđe u zgradu oslobođeni su na osnovu specijalnog zakona o amnestiji koji je po hitnoj proceduri izglasan u Sobranju. Inače reč je o poslanicima koji su nakon oslobađanja glasali za revidiranje makedonskog Ustava i promenu ustavnog imena, što je dovelo do njihovog isključenje iz opozionog VMRO-DPMNE.

U slučaju "27. april" optuženi su i bivši makedonski premijer Nikola Gruevski, bivši predsednik Sobranja Trajko Veljanovski, kao i brojni funkcioneri iz redova VMRO-DPMNE.

Takođe u ovom slučaju je osuđeno preko 10 lica za delo terorističko ugrožavanje ustavnog poretka, između kojih je i bivši direktor makedonskog Biroa za javnu bezbednost Mitko Čavkov koji je dobio 18 godine zatvora.

Izvor: Танјуг

Severna MakedonijaZaev
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva