:

:

TV Most

clock

Jul 29, 2019   15:05

0

46

Zaev: Nema odlaganja popisa stanovništva

Makedonski predsednik Zoran Zaev rekao je da će popis stanovništva u Severnoj Makedoniji biti održan sledeće godine. Poslednji put, popis stanovništva u Severnoj Makedoniji održan je 2002. godine, neposredno posla sukoba u toj državi i potpisivanja Ohridskog sporazuma.

"Čeka se da Sobranje usvoji zakon. Iz razgovora sa direktorom statistike shvatio sam da opozicija nema suštinske zamerke na taj zakon. Popis će definitivno biti održan sledeće godine", rekao je Zaev.

Poslednji popis u Makedoniji bio je 2002. godine, neposredno posle rata u toj državi i potpisivanja Ohridskog sporazuma. Makedonija je, tada, imala nešto više od 2,2 miliona stanovnika - 64 odsto su bili Makedonci, 25 odsto Albanci.

Pokušaj da se 2011. sprovede redovan popis završen je neuspešno, pošto je nekoliko dana pre početka, više članova Državne popisne komisije, kao i njen predsednik, podnelo ostavku.

Nekadašnji koalicioni partneri u makedonskoj vladi, Nikola Gruevski i Ali Ahmeti osumnjičeni su prošle godine da su "minirali" taj popis, kako bi sakrili nepovoljno demografsko i ekonomsko stanje, saopštilo je Specijalno tužilaštvo u Skoplju.

Tužiteljka Specijalnog tužilaštva Fatime Fetai navela je da su tadašnji lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski i šev Demokratske unije za integracije Ali Ahmeti osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja jer su uticali da propadne popis stanovništva 2011. godine, javljaju skopski mediji.

Izvor: Танјуг

MakedonijaZaevpopois
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva