Zaev: Novosadska deklaracija u duhu Evropske ekonomske agende

:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Oktobar 12, 2019   17:28

0

76

Zaev: Novosadska deklaracija u duhu Evropske ekonomske agende

Deklaracija o uspostavljanju slobodnog protoka ljudi, robe, usluga i kapitala na Zapadnom Balkanu, koju su potpisale Srbija, Albanija i Severna Makedonija u Novom Sadu, u duhu je Evropske ekonomske agende i Berlinskog procesa, izjavio je danas severnomakedonski premijer Zoran Zaev.

Kako je rekao, namera nije bila da se stvori proces paralelan sa EU, budući da se zemlje Zapadnog Balkana "nesumnjivo nalaze u Uniji", prenosi MIA.

"Ipak, ako ubrzamo procese i intenziviramo saradnju, ako se trgovina poveća za 20 do 30 odsto, Zapad će nas više poštovati. Ako udružimo snage i kada investitoru u Kumanovu treba, na primer, 25 inženjera, a ovde je dostupno samo 15, ostalo se može potražiti širom regiona. Sve to rezultiralo bi domaćim i stranim ulaganjima u Zapadni Balkan", rekao je Zaev novinarima.

Prema njegovim rečima, ključne u ovom procesu su privredne komore, jer se napori fokusiraju na ekonomiju i lakši protok ljudi, dobara, usluga i kapitala.

"To su četiri fundamentalne slobode i vrednosti EU. Evropski standardi biće bliži ukoliko se potrudimo da obezbedimo te aspekte", rekao je Zaev.

Izvor: Танјуг

ZaevNovosadska deklaracija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva