:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Decembar 19, 2018   19:56

0

124

Zaev: Prespanski sporazum primer za Beograd i Prištinu

Prespanski proces može biti primer za razrešavanje spora između Beograda i Prištine, poručio je u Briselu makedonski premijer Zoran Zaev nakon radnog ručka sa visokom predstavnicom za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federikom Mogerini i liderima Zapadnog Balkana.

Tokom susreta bilo je reči o aktuelnim dešavanjima u Makedoniji vezano za ustavne izmene, zakon o amnestiji, proces pomirenja, ali o regionalnim pitanjima, među kojima i pitanje Beograda i Prištine.

„Ubeđeni smo da možemo da pomognemo u celom procesu iskustvom koje imamo iz Prespanskog procesa, jer to može da bude iskustvo i za ovo problematično pitanje na Balkanu“, rekao je Zaev.

Zaev je rekao da je na ručku sa liderima Zapadnog Balkana izražena zajednička saglasnost za rešavanje bilateralnih pitanja u duhu regionalne stabilnosti i da jedne drugima mogu da pomognu u tim procesima.

U razgovoru sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom Zaev je dobio garancije da će sa nastavkom procesa u Makedoniji, kao i nastavkom reformi, Makedonija u junu dobiti datum za pregovore na Evropskom savetu.

Zaev je sa Federikom Mogerini detaljno razgovarao o svim događajima u Makedoniji, uključujući i zakon o amnestiji.

Evropska komisija, dodaje on, detaljno je informisana o toku procesa pomirenja i snažno podržava taj proces.

Izvor: Танјуг

ZaevBriselEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva