:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

April 13, 2019   19:19

0

114

Zaev: U sporazumu nema dileme da je reč o dva naroda

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev kaže da sporazum koji su potpisali sa Republikom Bugarskom predstavlja istorijski korak.

Zaev je istakao da Sporazum o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji jasno pokazuje da nema dileme da je reč o dve države, dva naroda i dva jezika, prenosi portal Plusinfo.

"Sa potpisivanjem sporazuma između Republike Severne Makedonije i Republike Bugarske pokazali smo da tamo gde postoji politička volja i ideje o progresu otvorena pitanja lako rešavaju", istakao je Zaev.

On je dodao da su Severna Makedonija i Bugarska napravili istorijski korak napred.

"Postavili smo prošlost kao temelj budućnosti. U sporazumu ne postoji dilema da je reč o dve države, dva naroda i dva jezika. Ovim sporazumom smo odlučili zajedno da zaustavimo zlonamernu propagandu, da budemo zajedno protiv govora mržnje i zajedno da porazimo nacionalizam“, rekao je makedonski premijer.

Tokom svečanosti povodom godišnjice Bugarskog kulturnog kluba u Severnoj Makedoniji, predsednik kluba Lazar Mladenov je istakao da tema o Bugarima u Severnoj Makedoniji više nije tabu, te da veruje u izgradnji jednog društva za sve.

„Mi koji se deklarišemo kao Bugari iz Severne Makedonije, u srcu nosimo njenu državnost od trenutka sticanja njene nezavisnosti“, rekao je Mladenov.

Prisutnima su se obratili i evropski poslanici iz Bugarske Andrej Kovačev i Sergej Stanišev koji su istakli ulogu Republike Severne Makedonije u promociji prava manjina u skladu sa standardima Evropske unije, te su poručili da Bugarska snažno podržava makedonsko napredovanje ka EU i NATO.

Republika Severna Makedonija i Republika Bugarska potpisali su Sporazum o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji koji pored osnaženja ekonomskih odnosa između ova dva suseda, predviđa i prevazilaženje sporova oko istorijskih pitanja formiranjem zajedničke međudržavne komisije koja se bavi pitanjima istorije, istorijskih udzbenika, interpretacije istorijskih događaja i istorijskih heroja.

Izvor: Танјуг

ZaevBugarska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva