:

:

TV Most

Foto: Sputnjik

clock

Maj 14, 2021   16:43

0

173

Zaharova: Albanci pretvorili Kosovo u crnu rupu Evrope

Radikalni Albanci pretvorili su Kosovo u "kriminalnu crnu rupu Evrope", izjavila je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

 

Ona je na redovnom brifingu za novinare, povodom novih napada na srpske crkve na Kosovu i Metohiji rekla da su Misija UN i EU obavezne da preduzimaju mere za osiguranje bezbednosti verskih objekata i vernika u pokrajini, na šta Rusija, kako je podsetila, uporno poziva.

Ukazala je na to da nasilje radikalnih kosovskih Albanaca prema Srbima i pravoslavnim svetinjama traje godinama i da nisu u pitanju samo incidenti koji su učestali u poslednje vreme.

"To najbolje pokazuje neodrživost kosovske kvazidržavnosti i dokazuje da je ovaj region pretvoren u kriminalnu crnu rupu na karti Evrope", rekla je Zaharova, prenosi Sputnjik.

Ona je istakla da je Rusija uvek najoštrije osuđivala nasilje radikalnih Albanaca prema Srbima i srpskim svetinjama.

Eparhija raško-prizrenska saopštila je nedavno da je kamenovana crkva Sv. Petke u Vitini, a da su na Đurđevdan sa zvonare hrama Sv. Apostola Petra i Pavla u obližnjem selu Klokot nepoznata lica pokušala da uklone crkvenu zastavu sa zvonika.

U susednom selu Parteš ranije ove godine ukradeni su novac i crkvene dragocenosti iz crkve Sv. Trojice, navode u Eparhiji i ističu da najnoviji talas nasilja nije samo, kako kosovske institucije vole da kažu, deo svakodnevice u kojoj ima i pljački u džamijama.

U saopštenju se navodi da se napadi na srpske hramove kontinuirano dešavaju i da najvećim delom imaju etničku i versku pozadinu jer su usmereni konkretno protiv jedne zajednice čije prisustvo nekome očigledno smeta.

Izvor: T a n j u g

KiMSPCMarija ZaharovaRusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva