:

:

TV Most

clock

Septembar 29, 2022   12:11

0

50

Zaharova: Gas curi na teritoriji pod kontrolom službi SAD

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je danas da je oštećenje na gasovodu Severni tok, koje je prouzrokovalo curenje gasa, nastalo na teritoriji koja je „pod punom kontrolom“ obaveštajnih službi SAD.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je rekla da Vašington ima „punu kontrolu“ nad vodama u blizini obala Danske i Švedske gde je uočeno curenje gasa, preneo je Rojters.

„Curenje se dogodilo u trgovinskim i ekonomskim zonama Danske i Švedske. To su zemlje okrenute ka NATO i u potpunosti pod kontrolom obaveštajnih službi SAD“, rekla je Zaharova u intervjuu za rusku televiziju.

Danska je članica vojnog saveza NATO, dok je Švedska aplicirala za članstvo u toj organizaciji nakon što je odlučila da napusti svoju politiku neutralnosti zbog izbijanja rata u Ukrajini, podseća britanska agencija.

Evropska unija sumnja da je curenja gasa na gasovodima Severni tok 1 i 2 izazvano sabotažom i obećava snažan odgovor na svaki namerni poremećaj njene energetske sigurnosti.

Iako nijedan cevovod nije bio u upotrebi u vreme sumnjivih eksplozija, oni su bili napunjeni gasom koji curi u Baltičko more otkako su pukotine prvi put otkrivene u ponedeljak.

NATO: Sve informacije ukazuju na sabotažu

NATO smatra da su oštećenja na gasovodu Severni tok 1 i 2 u međunarodnim vodama u Baltičkom moru rezultat sabotaže.

"Oštećenje gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2 u međunarodnim vodama u Baltičkom moru izaziva duboku zabrinutost. Sve trenutno dostupne informacije ukazuju da je to rezultat namernih, nepromišljenih i neodgovornih dela sabotaže. Ova curenja izazivaju rizike za transport i značajnu štetu po životnu sredinu. Podržavamo istrage koje su u toku kako bi se utvrdilo poreklo štete", ističe se u saopštenju NATO.

Zapadna vojna alijansa ističe da su se njene članice obavezale da se pripreme za odvraćanje i odbranu od upotrebe energeneta i drugih hibridnih taktika od strane državnih i nedržavnih aktera.

„Svaki namerni napad na kritičnu infrastrukturu saveznika naišao bi na ujedinjen i odlučan odgovor", poručuju iz NATO.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva