:

:

TV Most

clock

April 26, 2023   14:58

0

135

Zaharova: Moskva konstatovala spremnost Pekinga da uspostavi pregovore

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da je Moskva konstatovala spremnost Pekinga da uspostavi pregovarački proces, ali i istakla da nije problem u nedostatku dobrih planova.

"Primećujemo spremnost kineske strane da uloži napore za uspostavljanje pregovaračkog procesa. Kijevski režim do sada pokazuje svoje odbacivanje bilo kakvih razumnih inicijativa, usmerenih na političko i diplomatsko rešenje ukrajinske krize, a eventualni pristanak na pregovore uslovljen je ultimatumima sa namerno nerealnim zahtevima'', rekla je Zaharova.

Komentarišući današnji telefonski razgovor ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga, Zaharova je istakla da vlasti u Kijevu i ''njihovi zapadni kustosi'' već demonstrirali sposobnost da okončaju miroljubive inicijative.

''Prema tome, malo je verovatno da će bilo kakve pozive na mir na adekvatan način primiti marionete koje kontrolišu iz Vašingtona'', rekla je Zaharova.

Ranije danas, kineski predsednik Si Đinping razgovarao je telefonom sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, kojem je preneo da će Kina poslati predstavnike u Ukrajinu i sa svim stranama razgovarati o rešavanju krize u toj zemlji.

Ovo je prvi kontakt dvojice lidera od početka sukoba u Ukrajini, a Si je preneo Zelenskom da će Kina poslati specijalne predstavnike u Ukrajinu i sa svim stranama razgovarati o rešavanju krize u toj zemlji.

Zelenski je na Tviteru objavio da je imao dug i sadržajan razgovor sa Sijem.

"Verujem da će to, kao i imenovanje ukrajinskog ambasadora u Kini, dati snažan podsticaj razvoju naših bilateralni odnosa", poručio je Zelenski.

Ukrajinski predsednik je u više navrata tražio od Sija da se sastanu, posebno posle posete kineskog predsednika Moskvi u martu.

Izvor: T a n j u g

RusijaUkrajinaZaharovaKina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva