:

:

TV Most

clock

Januar 22, 2021   15:16

0

27

Zaharova: Novi START što pre, spremni na kontakt sa SAD

Moskva je spremna na hitan kontakt sa Vašingtonom kako bi Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju što brže bio produžen na pet godina, izjavila je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Spremni smo da uspostavimo kontakt između ruskog i američkog ministarstva spoljnih poslova ne gubeći vreme, kako bismo potpisali produženje sporazuma Novi START. To treba učiniti što pre, s obzirom na to da sporazum ističe 5. februara", rekla je Zaharova, prenosi Tas s.

Ona je istakla da Rusija pozdravlja želju nove američke administracije da produži Sporazum na pet godina.

"Takvo opredeljenje možemo samo da pozdravimo. Rusija se dosledno zalagala i zalaže za donošenje takve odluke“, navela je Zaharova.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ranije danas pozdravio namere novog predsednika SAD Džoa Bajdena da produži američko-ruski sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja, Novi START, ali je dodao da Moskva želi da vidi konkretne predloge iz Vašingtona.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki je juče rekla da se američke vlasti zalažu za produženje sporazuma START 3 na pet godina.

Rusija i SAD potpisale su Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3) 2010. godine. Prema njegovim uslovima, svaka strana će smanjiti svoje strateško ofanzivno naoružanje na takav način da, sedam godina nakon stupanja na snagu sporazuma i ubuduće, njihova ukupna količina ne prelazi 700 raspoređenih interkontinentalnih balističkih raketa, podmorničkih balističkih raketa i teških bombardera, 1.550 bojevih glava na njima, 800 raspoređenih i neraspoređenih lansera ovih raketa.

Sporazum je na snazi do 5. februara ove godine, osim ako ne bude zamenjen naknadnim sporazumom pre tog datuma. Može se produžiti za najviše pet godina (odnosno do 2026. godine) uz obostranu saglasnost.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?