:

:

TV Most

Foto: Profimedia

clock

Avgust 12, 2022   21:27

0

159

Zaharova o sednici SB UN o Zaporžju: Istina će naći put

Pozicija generalnog sekretara UN Antonija Gutereša u vezi sa Zaporoškom nuklearnom elektranom pokreće niz pitanja, posebno imajući u vidu da nije uputio nikakav signal Kijevu, ocenila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

 

Prema njenim rečima, Moskva nije uverena da Sekretarijat UN neće ometati upućivanje nove ekspertske misije Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) u nuklearku.

U Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija sinoć je održana sednica o Zaporoškoj nuklearki a komentarišući ishod, Zaharova je rekla da pozicija generalnog sekretara UN i dalje pokreće pitanja, preneo je Sputnjik.

"Nikakvih signala ukrajinskom rukovodstvu s njegove strane nije bilo. On ili nije sposoban ili ne želi da prizna realnost, jer kako drugačije objasniti neodlučnost koja se graniči sa popustljivošću kada su u pitanju ukrajinski napadi na nuklearku?", zapitala se ona.

Zaharova je kazala da upravo zbog opstrukcija od strane generalnog sekretara i Sekretarijata na čijem je čelu početkom leta nije realizovana praktično usaglašena i pripremljena međunarodna misija IAEA.

Nismo uvereni da se to neće ponoviti kada ponovo budemo pripremali misiju na čijem čelu će biti sekretar IAEA Rafael Grosi, dodala je ona.

Zaharova je istovremeno pozvala Kijev da ne stvara nove poteškoće kada je reč o slanju misije IAEA u Zaporošku nuklearku.

„Uznemirili su nas pokušaji ukrajinskog predstavnika u sali Saveta bezbednosti da diktira IAEA uslove realizacije buduće misije. Ako su sa druge strane okeana i u evropskim prestonicama zaista zainteresovani da se misija realizuje, sada je prilika da se potčinjeni stave na mesto", naglasila je ona.

Prema njenim rečima, istina će svakako naći svoj put i eksperti IAEA će posetiti nuklearku i videće svojim očima. 

"Pozivamo ukrajinsku stranu i njene pokrovitelje da ne stvaraju poteškoće kada je reč o važnom o odgovornom poslu IAEA", navela je Zaharova.

Izvor: T a n j u g

Marija ZaharovaRusijaUkrajinaZaporožjeSB UN
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva