:

:

TV Most

Foto: Sputnik

clock

Novembar 17, 2021   18:24

0

91

Zaharova: Pogubne pristrasne ocene Hajka Masa o Bosni i Hercegovini

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova nazvala je pogubnim ocene nemačkog šefa diplomatije Hajka Masa o unutrašnjoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini.
Zaharova je prokomentarisala intervju nemačkog ministra koji je 11. novembra objavljen u bosanskim medijima.

"Iznenađujuće je to kako je kategorički, lako i uopšte ne zalazeći u prethodne okolnosti naizgled iskusni nemački političar svalio svu odgovornost za veliku unutrašnju političku krizu u toj zemlji isključivo na Republiku Srpsku. Uvereni smo u pogubnost ovakvih pristrasnih procena", rekla je Zaharova, a prenosi Sputnjik.

Time je Berlin samovoljno imenovao krivce, dodala je.

Ona je navela i da se već pominju pretnje sankcijama protiv legitimno izabranih lidera suverene Bosne i Hercegovine, koji, kako kaže, zakonitim političkim metodama štite Ustavna prava "zahvaćena spoljnim voluntarizmom koji sve više podseća na kolonijalnu politiku".

Ona smatra da Mas u svojim razmišljanjima zanemaruje Dejtonski sporazum o miru u Bosni i Hercegovini.

"Postoji prezir i nepoštovanje nezavisne Bosne i Hercegovine, njenih državotvornih naroda, naravno, Dejtonskog sporazuma, multilateralnih napora u korist međunacionalnog pomirenja i saradnje", ocenila je.

Zaharova je nazvala paradoksalnim reči nemačkog šefa diplomatije o mirovnom sporazumu u kontekstu jačanja administrativne vertikale.

"Takođe je paradoksalno da implementaciju zajedničkog okvira, kao što znate, Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine, Mas svodi samo na jačanje administrativne vertikale, ulogu nelegitimnog visokog predstavnika i njegovih takozvanih strašnih alata", konstatovala je Zaharova.

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas ranije je, između ostalog, izjavio da njegova zemlja pruža najveću bilateralnu podršku Bosni i Hercegovini, ali je dodao da niti žele niti hoće da usmeravaju novac nemačkih poreskih obveznika u entitet koji aktivno radi na uništavanju BiH, kao i da neće sedeti skrštenih ruku.

Izvor: Танјуг

ZaharovaBiHMas
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva