:

:

TV Most

Foto: Sputnik

clock

Novembar 03, 2021   20:37

0

129

Zaharova: Za razliku od SAD Rusija ispunjava obaveze

Rusija za razliku od SAD ispunjava svoje međunarodne obaveze u borbi protiv klimatskih promena, poručila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je na taj način prokomentarisala kritike koje je američki predsednik Džozef Bajden izneo na račun Rusije i Kine zbog toga što njihovi lideri nisu prisustvovali samitu o klimatskim promenama COP26 u Glazgovu.

"Za razliku od naših američkih kolega, Ruska Federacija energično i, naglašavam, dosledno ispunjava svoje obaveze koje ima prema Okvirnoj konvenciji UN o klimatskim promenama i Pariskom sporazumu. Čudno je čuti takve stvari od SAD, imajući u vidu krajnje nesistematičnu i haotičnu politiku koju Vašington vodi u ovom polju", navela je Zaharova.

Kako je dodala, prema procenama Rusije, i Kina ima konstruktivan stav prema čitavom nizu pitanja iz globalne agende o klimatskim promenama.

Zaharova je rekla da je Rusija jedan od lidera u globalnom procesu dekarbonizacije i da je postavila cilj da postigne neutralnost ugljenika do 2060. godine, prenosi TAS S.

Bajden je na samitu COP26 kritikovao Kinu i Rusiju da nisu učinile dovoljno za rešavanje krize koju izazivaju klimatske promene.

„Mi smo se pojavili i time uticali na to kako ostatak sveta vidi Ameriku i njene lidere. To je ogroman problem, a oni su na to okrenuli glavu. Kako mogu da urade to i nazovu sebe velikim vođama", rekao je Bajden na samitu COP26, prenosi CNN.

Kineski predsednik Si Ðinping i ruski predsednik Vladimir Putin nisu prisustvovali klimatskom samitu Ujedinjenih nacija u Glazgovu, koji se smatra najvažnijim međunarodnim pregovorima o klimi poslednjih godina.

Nova fejk kampanja u američkim medijima

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova demantovala je navode američkih medija da Rusija navodno nagomilava snage u blizini ukrajinske granice.

Kako kaže, ne radi se o jednoj dezinformaciji, već je u pitanju čitava lažna kampanja.

Ona je skrenula pažnju na to da su u pitanju najmanje tri američka medija Politiko, Vašington post i Forin polisi, koja su „kao po direktivi u pravom napadu panike“ objavila materijale o „dovlačenju ruske vojske ka granici Ukrajine“, preneo je Sputnjik.

„To nije bila jedna lažna vest, već čitava nova fejk kampanja u američkim medijima“, objasnila je Zaharova.

Prema njenim rečima, američki mediji su izvukli fotogafije navodno ruskih tenkova kod ukrajinske granice iz raznih izvora. Osim toga, niko se po tom pitanju nije obratio ruskoj strani, dodala je portparolka.

„Šta mogu da kažem, američki novinari su sa zadovoljstvom objavili lažnu vest opremivši je fotografijama i video-materijalima koji dovode u pitanje njihovo kritičko razmišljanje. Pritom, izvukli su ih sa TikTok naloga i pozivaju se na voronješke blogere. Niko nas nije kontaktirao. Uverena sam da nisu kontaktirali nikoga sa ruske strane ko bi predstavljao našu zemlju. Ali to je klasika“, rekla je Zaharova, imajući u vidu pisanje Politika.

Kako kaže, ne bi se začudila da američki mediji uskoro objave „fotogafije nekog tenkovskog konvoja T-34 u blizini pomorskih granica Belorusije“.

Ranije je američki Politiko objavio je satelitske snimke koji, kako tvrde, pokazuju da Rusija navodno grupiše snage i vojnu tehniku na granici sa Ukrajinom. U tekstu se napominje da snimci „pokazuju da Rusija nagomilava tenkove, samohodno oruđe i vojni arsenal“ u području grada Jeljni koji se nalazi u Smolenskoj oblasti. Interesantna je činjenica da se ona nalazi na granici sa Belorusijom, a ne Ukrajinom.

Prethodno je Vašington post izvestio 30. oktobra da američki i evropski zvaničnici izražavaju zabrinutost jer, navodno, prate premeštanje dela ruskih snaga ka granici sa Ukrajinom. U članku se navodi da su zapadne zemlje posebno počele da primećuju ovo premeštanje poslednjih nedelja nakon što je Rusija sredinom septembra završila velike vojne vežbe sa Belorusijom, podsetio je Sputnjik.

Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije na granici sa Ukrajinom.

Sa svoje strane, portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je da Rusija premešta trupe u okviru svoje teritorije i po svom nahođenju, te tvrdi da to to nikoga ne ugrožava i nikoga ne treba da brine.

Izvor: Танјуг

ZaharovaRusijaSADklimatske promene
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva