:

:

TV Most

Foto: TASS

clock

Decembar 18, 2022   21:48

0

160

Zaharova: Zaoštravanje situacije na Kosovu počelo posle samita u Tirani

Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova istakla je da je do zaoštravanja situacije na Kosovu došlo posle samita EU u Tirani na kojem su učestvovale zemlje Zapadnog Balkana.  

„Malo ko je obratio pažnju na to da je do nedavnog zaoštravanja situacije na Kosovu došlo odmah nakon što je EU održala samit na kojem su učestvovale države Zapadnog Balkana u Albaniji. Odnosno, kako je to izgledalo: 6. decembra Evropska unija održava samit u Albaniji. Prihvata dokument Tiranska deklaracija, koji podržava težnje ‘Zapadnog Balkana’ da se pridruži Evropskoj uniji. Štaviše, u posebnom paragrafu Deklaracije iz Tirane navodi se da su separatistički Kosovo (kao i Srbija) ‘na evropskom putu’“, napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Ona je upitala da li je onda čudno što su prištinske vlasti manje od nedelju dana kasnije pokrenule „provokacije u pokrajini“, uhapsili Dejana Pantića i „počele da emituju agresivnu retoriku“.

Onda je Kosovo, paralelno sa zaoštravanjem situacije na terenu, podnelo zahtev za članstvo u EU, kazala je Zaharova.

„Pokrenut je politički proces. Raste rizik od eskalacije i oružane konfrontacije u severnom delu regiona. Dakle, umesto evropske perspektive, Kosovo će imati perspektivu, ispostaviće se, sasvim drugu“, naglasila je Zaharova.

"EU jednom rukom vodi Beograd u ‘lepu budućnost’, a drugom se bavi antisrpskim provokacijama”. Ovo je izdaja od samog početka. Kao venčanje koje počinje izdajom“, zaključila je Zaharova.

Izvor: TV Most

Marija ZaharovaTiranaKosovoZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva