:

:

TV Most

clock

Januar 28, 2022   17:34

0

32

Zaključak: Vlada obavezala Krivokapića da potpiše Temeljni ugovor

Podgorički portal IN4S objavio je fotografiju Zaključka crnogorske vlade, kojim, se, između ostalog, aktuelni premijer Zdravko Krivokapić obavezuje da potpiše usaglašeni Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Konstatuje se da je vlada upoznata sa tokom pregovora sa SPC o Temeljnom ugovoru i da ne postoji, kako se navodi, nijedan razlog kao prepreka za potpisivanje ovog ugovora.

U petoj tački Zaključka navodi se da su se ministri obavezali da Nacrt ugovora neće učiniti javnim sve dok on ne bude konačno usaglašen sa SPC.

Zaključak je usvojen na sednici vlade 26. januara o čemu je ranije izdato saopštenje, a već sutradan u gotovo svim crnogorskim medijima osvanuo je Nacrt pomenutog ugovora, koji je crnogorska vlada dostavila Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Ranije usaglašeni Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i SPC trebalo je da bude potpisan krajem maja prošle godine, ali je premijer Krivokapić tada to odbio uz obrazloženje da ga je potrebno uskladiti sa crnogorskim Ustavom i predložio da taj dokument bude potpisan 30. oktobra na godišnjicu smrti miitropolita Amfilohija.

Krivokapić je juče u intervju TVCG rekao da ne veruje da će on biti potpisnik Temeljnog ugovora sa SPC.

Insistiranje i spremnost Krivokapića da u što kraćem roku potpiše Temeljni ugovor sa SPC, kada se bliži izglasavanje nepoverenja njegovoj vladi, 4. februara, izazvalo je negativne reakcije u crnogorskoj javnosti.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović izjavio je ranije danas da će, ako Krivokapić potpiše Ugovor, liberali to smatrati, kako je naveo, veleizdajom državnih nacionalnih interesa.

Popović tvrdi da Nacrt temeljnog ugovora, objavljen juče u medijima, bar u sedam od 20 tačaka nije u saglasnosti sa Ustavom Crne Gore.

Inače, potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC je i jedan od prioriteta manjinske vlade čije formiranje je najavio lider GP URA Dritan Abazović s ciljem izlaska iz vešemesečne političke i institucionalne krize.

Abazović se u sredu uveče u Beogradu privatno sastao sa patrijarhom Porfirijem.

Lider SNP, članice parlamentarne većine koja podržava formiranje manjinske vlade koju je predložio Abazović, Vladimir Joković, izjavio je sinoć za beogradsku N1 tv. da će se danas sastati sa patrijarhom Porfirijem.

Teme odvojenih razgovora Abazovića i Jokovića nisu poznate.

Izvor: T a n j u g

Vlada Crne GoreKrivokapićTemeljni ugovorSPC
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva