:

:

TV Most

clock

Jul 05, 2021   23:42

0

124

Zaključci onlajn samita Berlinskog procesa

Lideri zemalja učesnica Berlinskog procesa razmatrali su danas na onlajn konferenciji, čiji je domaćin bila Nemačka, napredak, izazove i perspektive regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu.

Na konferenciji organizovanoj sedam godina od prvog samita Zapadnog Balkana u Berlinu, učestvovali su šefovi država ili vlada Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Austrije, Bugarske, Hrvatske, Francuske, Grčke, Italije, Poljske, Slovenije i Velike Britanije, kao i tzv. Kosova.

Kako je saopšteno, na konferenciji su zapadnobalkanski lideri potvrdili privrženost inkluzivnoj regionalnoj saradnji, evropskim vrednostima demokratije, vladavini prava i osnovnim ljudskim pravima, kao i važnosti pomirenja za uspeh reformskih procesa.

Učesnici konferencije su takođe istakli da proširenje Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana predstavlja strateško ulaganje u mir, demokratiju, prosperitet, bezbednost i stabilnost u Evropi, kao i da budućnost regiona leži u EU.

Ukazano je i na značaj ekonomskog i investicionog plana i zelene agende za Zapadni Balkan i zajednočko regionalno tržište.

Učesnici skupa su naglasili i važnost što skorijeg omogućavanja slobodnog kretanja građana zemalja Zapadnog Balkana samo sa ličnim kartama, kao i međusobnog priznavanja akademskih i profesionalnih dokumenata.

Potvrđeno je takođe da proces pristupanja EU, Ekonomski reformski program, i analize i preporuke OECD-a ostaju ključni za procenu procesa ekonomskih reformi u zemljama Zapadnog Balkana.

Učesnici su istakli i značaj regionalne saradnje u protoku hrane i lekova i medicinske opreme u borbi s pandemijom kovid-19.

Ukazano je i na važnost sporazuma u okviru CEFT-a, kao i početka slobodnog roming sistema.

Istaknuto je i da je kriza izazvana pandemijom kovid-19 otvorila mogućnost za bližu regionalnu saradnju u dalje produbljavanje ekonomske saradnje EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Posebno su naglašene i zajedničke bezbednosne pretnje u regionu i značaj vladavine prava, borbe protiv kriminala i razmene informacija između bezbednosnih snaga.

Takođe je ukazano i na opasnot koju predstavljaju korupcija, pranje novca i finansijski kriminal i potrebu međusobne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala, trgovine drogom, ljudima i oružja, kao i protiv nasilnog ekstremizma.

Učesnici skupa Berlinskog procesa ukazali su i na izazove koje predstavlja migrantska kriza za zemlje regiona.

Na skupu je naročito naglašena potreba suočavanja s nasleđem prošlosti i potvrđena privrženost zemalja učesnica deklaracijama iz 2018. o regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima, o nestalim licima i ratnim zločinima.

Takođe je potvrđen značaj priznavanja i poštovanja presuda međunarodnih i domaćih sudova za ratne zločine, odbacivanja govora mržnje i veličanja ratnih zločinaca, uz podršku domaćim tužiocima da se krivci izvedu pred sud, podršku žrtvama i jačanje saradnje s Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove.

Na berlinskom skupu je potvrđen i značaj Berlinskog procesa kao predvodnice regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu u okviru šireg konteksta integracije zemalja regiona u EU.

Izvor: Танјуг

Berlinski proces
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva