:

:

TV Most

clock

Februar 11, 2016   12:05

0

140

Zakon o uslugama - kako do lakših procedura

Tim zakonom se sledi koncept Direktive o uslugama Evropske unije iz 2006. godine i prenose njene temeljne odredbe, među kojima je i uspostavljanje jedinstvene elektronske kontaktne tačke (JEKT), navedeno je u saopštenju.

JEKT predstavlja servis za besplatno informisanje o uslovima i postupcima za ostvarivanje prava na poslovno nastanjivanje i pružanje usluga. Ovaj svojevrsni objedinjeni elektronski šalter može na početku da služi kao podrška domaćim preduzećima.

Nebojša Lazarević, član Užeg pregovaračkog tima za pregovore sa EU, ističe da je uspostavljanje JEKT u Srbiji prilika da se neke nepotrebne procedure preispitaju i uklone, odnosno izvrši svojevrsna giljotina propisa, kaže se u saopštenju.

"Ovde je važno da shvatimo da treba dovesti u red i uskladiti rad velikog broja ministarstava, agencija, posebnih organizacija pa i lokalne samouprave...I druge zemlje Jugoistočne Evrope takođe su iskoristile rad na preuzimanju ove evropske direktive da efikasnije iskoordiniraju rad državnih organa u pružanju usluga sopstvenoj privredi. Ni jedna to nije uspela bez jake političke podrške", naveo je Lazarević.

Aleksandra Tomić, predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Narodne skupštine, ističce da Skupština razmatra veliki broj propisa i treba izbeći da česte izmene, čak i kada su posledica procesa evropskih integracija, preopterete privredu.

"Zato naš odbor sa posebnom pažnjom razmatra propise koji će dovesti do bolje koordinacije rada državnih organa, lakših procedura za privredu i poboljšanje ukupnog poslovnog ambijenta u Srbiji", rekao je Tomić, navodi u saopštenju Centra za evropsku politiku.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva