:

:

TV Most

clock

Jun 14, 2022   11:12

0

133

Zalažem se za integiret Srbije, kao Zapad za integritet Ukrajine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da se ništa više niti manje zalaže za teritorijalni integritet Srbije po pitanju Kosova, koliko se zapadni predstavnici zalažu za teritorijalni integritet Ukrajine.

Vučić je rekao da su kod zapadih predstavnika postalne omiljene reči - teritorijalni integritet, dodajući da i on samo ponavlja ono što oni govore.

Predsednik je to rekao na pitanje novinara šta preostaje Srbiji kao argument da nastaviti pregovore Beograda i Prištine kada se čuje da je uslov za članstvo u EU priznanje Kosova.

"Sva žestina sa kojom se zalažu za teritorijalni integritet Ukrajine i ja čak i ne sa tolikom žestinom, već mnogo tišim glasom, ali sa jednakom odlučnošću, zalažem se za teritorijalni integritet Srbije - i ništa više i ništa manje od toga", naveo je Vučić.

Kaže da smo prvi put od Olafa Šoca čuli to da se traži priznanje Kosova, pošto u zvaničnom evropskom pregovaračkom okviru toga nema, već samo stoji - puna normalizacija Beograda i Prištine, ali se nigde ne ne govori o međusobnom priznanju.

"Naše je da pokusasvamo da pregovaramo o stvarima koje su normalne. Nemamo nikakav problem da pregovaramo o nestalim osobama, rekli smo da nam pokažu gde misle da postoji neko sahranjen od Albanaca, ali mi to isto tražimo i za Srbe, da nam omoguće da pretražimo lokacije za koje sumnjamo da su zakopani Srbi. Spremni smo da potpišemo sporazum o nestalima, znamo da moramo da živimo jedni pored drugih", rekao je Vučić.

On je ukazao da što se tiče zadiranja u status državnosti i teritorijalnog integriteta Srbija poštuje međunarodno pravo, na koje se ceo svet poziva.

Kaže da će biti zanimljivo na samitu EU- Zapadni Balkan 23. juna, jer će tada biti donete važne odluke za Ukrajinu, Moldaviju, Gruziju, ZB i da niko ne zna po prvi put šta će se desiti.

Vučić očekuje da će Ukrajina dobiti status kandidata uz pohvale, ali da to treba da bude potvrđeno na međuvladinoj konferenciji.

"Jer tu ima mnogo problema, slično sa Moldavijom. Što se tiče ZB, nisam siguran da će uspeti da slome Bgarsku što se tiče Severne Makeodnije i Albanije, iako su zaslužile tu odluku. Očekujem i danas žestoke kritike na račun Srbije i KiM i neuvođenja restkrivnih mera protv Rusije", rekao je Vučić.

Ocenjuje i da to sve nije naivno i da je neozbiljno da se potcenjuju rezolucije Evropskog parlamenta, Evropskog saveta ili Evropske komisije.

"Ali, šta drugo da učinimo, da priznamo Kosovo", upitao je Vučić.

Ne odgovara im, vodimo svoju, a ne njihovu politiku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nikome u svetu ne odgovara da vidi jednu malu zemlju koja bi da vodi svoju politiku, a ne njihovu.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da li bi svetu odgovarala jedna neutralna zemlja, koja gleda svoj interes i koja se ne bi svrstavala ni na jednu stranu.

"Svi bi hteli da mi budemo produžena ruka bilo koga od njih, a ne da imamo svoj stav i politiku", kazao je Vučić.

Kako kaže, Srbiji nije ni otvoreno poglavlje 31, (spoljna, bezbednosna i odbrambena politika), jer su "neki" smatrali da smo nespremni za to, a danas od naše zemlje traže da ima 100 odsto usaglašenosti sa tom politikom za koju nisu čak ni otvorili poglavlje.

"Nisu nam čak ni otvorili poglavlje tako da mislim da je to pomalo licemerno, ali šta da se radi. Naše je da čuvamo svoju zemlju, da se izborimo i pripremimo za zimu. Očekuju nas radni i naporni jul i avgust da spremimo zemlju i verujem da ćemo onda imati šansu da prezimimo na pristojan način", rekao je Vučić.

Najavio je da će sutra na otvaranju dela obilaznice oko Beograda govoriti o planovima nove vlade koji se tiču plata, penzija i, kako dodaje, kada, kome i koliko.

Navodeći da kao predsednik Srbije mnogo manje računa vodi o stranačkim interesima, čak i svoje stranke, kaže da s obzirom na ono što je video u istraživanju od pre dve večeri, koje se bavi raznim pitanjima pa i rejtingom političkih stranaka, članovima SNS ne ide "baš loše kao nekima drugima koji su mislili da će da se "ovajde" o prilike u Ukrajini i sve drugo".

Na pitanje da li ima informacije o prošle nedelje uhapšenom ukrajinskom državljaninu Naumovu, koji je uhapšen na granici Srbije i Severne Makedonije, Vučić je kazao samo da ima informacije, ali nije rekao više o tome.

11:50 - Srbija je na EU putu, a vodi računa o svojim interesima

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da u zemlji raste evroskepticizam, ali da je Srbija suštinski na evropskom putu, dodajući da zemlja mora da vodi politiku u skladu sa svojim suštinskim interesima.

Na konstataciju novinara da je nemački kancelar govorio o međusobnom priznanju, dok je u Solunu rečeno da Srbija možda postane član EU 2033. godine, Vučić je primetio da to nije tačno, jer je, ističe, grčki premijer Kirjakos Micotakis spomenuo 2033. godinu za ceo Zapadni Balkan, a ne za Srbiju.

"A, kada mislite da bi mogla BiH, ili neki drugi koji nemaju otvorene pregovore...? Nisu spomenuli Srbiju, već ceo Zapadni Balkan. Ja nisam neko ko je preoptimističan, ne dajem narodu nadu gde je nema, ali da budemo fer, to se nije odnosilo na Srbiju, nego na ceo Zapadni Balkan", rekao je Vučić.

On je ukazao i da evroskepticizam raste svaki dan, i da je poslednje istraživanje od pre par dana to i pokazalo.

"Ali, moraćemo da pokušamo da postavimo stvari racionalno. Možemo li bez evropskih investicija? Ja mislim da ne možemo. Da li smo emocionalno presrećeni zbog izjave oko KiM ili pritisaka zbog spoljne politike? Nije niko, ali moramo da budemo razumni, da emocije ne nadvladaju racionalni deo i da vodimo politiku u skladu sa našim suštinskim interesima", rekao je Vučić.

Kako je istakao, on je kao predsednik Republike izabran na pet godina, vlada će uskoro biti izabrana na četiri, i zemlja će voditi politiku koja ima legitimitet u narodu, suštinski i strateški.

Na pitanje da li je Srbija na EU putu, odgovorio je da je zemlja "apsolutno na evropskom putu".

"Onako kako sam govorio pre 110 dana.. Ljudi su tada mislili da će to da važi tri, sedam, 10 dana... A, oni zaključci traju 110 dana, uprkos svemu što dolazi sa različitih strana, i pritiscima na Srbiju", rekao je Vučić.

Dodao je da ne može da kaže da je Srbija svetska sila, ali će, poručuje, zemlja dok može da poštuje sebe, to i da radi.

"Do sada smo uspevali, nadam se da ćemo i dalje", dodao je Vučić.

Izvor: T a n j u g

VučićKiMUkrajina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva