:

:

TV Most

clock

Decembar 25, 2019   9:36

0

169

Zamaraju igre Prištine,samo Srpska može da predstavlja Srbe

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da Priština uvek čeka poslednji trenutak za formiranje vlasti posle izbora, te da se to dešava i sada, ali da je za srpski narod najvažnije da se poštuje njegova volja iskazana na izborima, a to je da ih Srpska lista predstavlja u svim institucijama.

Drecun je za televiziju Pink naglasio da "već zamaraju igre" albanskih lidera i da je najveći problem Aljbin Kurti i njegov Pokret Samoopredeljenje, koji želi dva ključna mesta - predsednika i premijera takozvanog Kosova.

"Nas zanima odnos prema srpskog naroda i njegovoj volji koja je iskazana na izborima gde su jasno rekli da isključivo Srpska lista može da predstavlja srpski narod u svim institucijama. Ako to ne bude poštovao Kurti, odnosno njegov mogući koalicioni partner, onda će situacija biti veoma loša i za nas neprihvatljiva", naveo je on.

Dodaje da će takva situacija biti neprihvatljiva i za međunarodnu zajednicu, da drugi narod po brojnosti na KiM ne bide zastupljen u toj novoj izvršnoj vlasti.

"Kurti polako shvata da ne može da radi to što je naumio, da potpuno eliminiše Srpsku listu i da poništi izbornu volju srpskog naroda. Polako se priziva racionalnom političkom ponašanju, da će morati da napravi neki dogovor sa Srpskom listom", naveo je Drecun.

Dodaje da će biti interesantno da se vidi kakva će biti sudbina Hašima Tačija i ko će preuzeti da vodi dijalog sa Beogradom. Međunarodnoj zajednici bi, kako kaže, odgovaralo da to mesto zauzme neko ko je spreman da stvori odmah uslove za nastavak razgovora.

"SAD bi želele da se taj proces ubrza i da se završi naredne godine. Da se postigne rešenje za KiM, ali rešenje koje neće sporiti njihov ključni stav, da je Kosovo nekakva država. Po Amerikancima ne može se sporiti nikakva samoproglašena državnost Kosova", kaže Drecun.

Ističe da Srbija poslednjih nekoliko godina napreduje u svakom pogledu, a da samoproglašena državo Kosovo nazaduje.

Kad je reč o "malom Šengenu", Drecun kaže da ta inicijativa marginalizuje projekat velike Albanije, te da Srbija na taj način povlači mudre, hrabre poteze kojima umanjuje kapacitet albanskih političara.

Izvor: Танјуг

Drecun
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva