:

:

TV Most

clock

April 15, 2019   13:53

0

253

Zamenik direktora MMF-a: Srbija potpuno posvećena reformama

Delegacija Srbije, koju predvodi guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, sastala se tokom Prolećnog zasedanja Međunarodno monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke u Vašingtonu sa zamenikom izvršnog direktora MMF-a Tao Žangom koji je je ocenio da je Srbija potpuno posvećena sprovođenju reformi, navodi se u saopštenju Narodne banke Srbije.

Analizirajući dosadašnje rezultate, kao i sprovođenje novog aranžmana u formi Instrumenta za koordinaciju politike, Tao Žang je ocenio da je Srbija potpuno posvećena sprovođenju reformi i dodao da će MMF nastaviti da pruža punu podršku ključnim reformama u Srbiji.

Žang ocenjuje i da je Srbija nedvosmisleno pokazala da ima i volju i rešenost da nastavi da jača i napreduje, navodi se u u saopštenju NBS-a.

Jorgovanka Tabaković posebno je naglasila da su u prethodnih pet godina postignuti značajni rezultati na planu jačanja makroekonomske stabilnosti Srbije i izgleda domaće privrede, u uslovima pune koordinacije politika.

"Inflacija je očuvana na niskom nivou, deficit platnog bilansa je prepolovljen, premija rizika Srbije je na znatno nižem nivou, a kreditni rejting zemlje je povećan. Snažno fiskalno prilagođavanje omogućilo je i da pad učešća javnog duga, na oko 50 odsto BDP-a, bude brži od očekivanog", objasnila je Tabakovićeva.

Tokom sastanka su sumirani i rezultati koji su ostvareni tokom novog investicionog ciklusa, koji se mere rastom investicija u fiksne fondove od oko 30 odsto, vođenim investicijama i privatnog sektora i države, kao i prepolovljenom stopom nezaposlenosti.

Stabilna privreda privlači strane investicije  

Delegacija Srbije sastala se i sa direktorom MMF-ovog sektora za Evropu Polom Tomsenom, timom MMF-a za Srbiju, kao i s predstavnicima velikog broja investitora.

Tokom sastanka s direktorom MMF-ovog sektora za Evropu i timom za Srbiju, ocenjeno je da se i u okviru ovog aranžmana s MMF-om, koji nema finansijsku komponentu već za cilj ima očuvanje postignutih rezultata, nastavlja dobra saradnja Srbije sa ovom institucijom, saopšteno je iz kabineta guvernerke Srbije.

Razgovaralo se i o aktivnostima koje su sprovedene kako bi se olakšalo poslovanje i korisnici finansijskih usluga i njihove potrebe stavili u prvi plan – od funkcionisanja instant plaćanja, preko mogućnosti plaćanja sistemom "prepoznavanja lica", do jačanja transparentnosti finansijskih usluga.

Pozitivno je ocenjen i dinamičan rast štednje u dinarima od blizu 25 odsto u 2018. godini, uz rast koji se nastavlja i u ovoj godini.

Srbija je prepoznata i kao vodeća zemlja po pitanju rešavanja problematičnih kredita, čije je učešće spušteno na 5,7 odsto u decembru prošle godine.

Ocenjeno je da su stabilnost i povoljni izgledi domaće privrede u osnovi visokog interesovanja investitora za dugoročna ulaganja u Srbiju, čime se potvrđuju postignuti rezultati na unapređenju domaćeg poslovnog ambijenta, kao i napredak na svetskim listama konkurentnosti. Da je ekonomija Srbije stabilnija i s boljim perspektivama, svedoči i priliv stranih direktnih investicija, koji je prošle godine iznosio oko 7,5 odsto BDP-a.

Analizirani su i izazovi koji većinom dolaze iz međunarodnog okruženja, o kojima je detaljno diskutovano na svim nivoima tokom Prolećnog zasedanja. Zbog toga je bilo važno da je prethodni period iskorišćen za stvaranje temelja za održiv privredni rast, kako bi se nastavilo s daljim reformama za sveobuhvatni rast.

Izvor: RTS

MMFSrbijaTabaković
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva