:

:

TV Most

clock

Januar 21, 2021   13:41

0

140

Zanijeri: Konačne odluke preuzimaju strane u pregovorima

Bivši generalni sekretar OEBS-a i bivši specijalni predstavnik generalnog sekretara UN na Kosovu, ambasador Lamberto Zanijeri, izjavio je da uloga međunarodne zajednice - EU ili nove administracije Bajdena u SAD, da može da pruži olakšice, podsticaje i savete, ali da konačne odluke preuzimaju strane u pregovorima.

 

Zanijeri je to rekao u intervjuu za portal Kosovo onlajn odgovarajući na pitanje kakva je sudbina dijaloga Beograda i Prištine i da li sporazum može da se postigne tokom administracije Džoa Bajdena.

"Oduvek sam bio pristalica dijaloga i pokušavao, s bolno postignutim uspehom, da prenesem značajan deo funkcija UN na EU u skladu sa kontinuitetom mog mandata. Na kraju, neuspeh Ahtisarijevih pregovora i kasniji događaji stvorili su duboke podele u međunarodnoj zajednici po pitanju priznavanja Kosova. S druge strane, ako se ovo sada može završiti, možda gledamo novu svetlu budućnost celog regiona", rekao je on.

Zanijeri je dodao da lično poznaje specijalnog izvestioca EU za dijalog Miroslava Lajčaka i da čvrsto veruje da će se jako potruditi i pokazati ravnotežu i ravnomernost u svojoj akciji.

Govoreći o Prištini, on je kazao da bi bilo dobro da se na Kosovu pojavi nova generacija političara, koja bi pokušala da prevaziđe sukobe iz prošlosti.

Upitan da li će izbori zakazani za 14. februar zaista označiti kraj perioda vladavine nekadašnjih komandanata OVK, Zanijeri kaže da je u jednom trenutku ovo postalo i generacijsko pitanje.

"Bilo bi važno osnažiti novu generaciju da pokuša da prevaziđe duboke rane sukoba i krene ka pragmatičnijoj viziji onoga što je potrebno za prevazilaženje trenutnog zastoja. Ne može se raditi samo o prošlosti, već je potrebna snažna vizija budućnosti", rekao je on.

Izvor: T a n j u g, Kosovo Onlajn

Lamberto ZanijeriKosovodijalog BG-PROVKEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva