:

:

TV Most

clock

Jul 29, 2021   15:07

0

130

Žao mi je što su neki protiv otvaranja i zaglavljeni su u 90-im

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da mu je žao što su pojedini u regionu protiv inicijative "Otvoreni Balkan", jer bi voleli da ostanu zaglavljeni u devedesetim godinama i u zatvorenim granicama.

"I da ne sarađuju jedni sa drugima. . . ali to je njihov izbor, a naš je saradnja, otvorenost i napredak. Ali, svako ima pravo da bira svoju budućnost", rekao je Vučić obraćajući se medijima iz Srbije u Skoplju.

Istakao je da je veoma zadovoljan onmi što je danas urađeno u Skoplju.

"Gradili smo budućnost. I za godinu i po dana imaćemo snage da otvorimo naše granice i ko bude išao na more u Grčku, mislim na obične građane imaće jedan prelaz, ako idu u Albaniju nijedan, a ako idu u Severnu Makedoniju nijedan prelaz. To je ogromna ušteda za kamione i sve koji izvoze", rekao je Vučić.

To je ogromna podrška za naše građane i privrednike i verujem da će to iskoristit na najbolji način.

Inicijativa menja sve u regionu, uspećemo

Ova inicijativa menja sve u regionu, moraćemo mnogo da radimo i uspećemo, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Ne bismo ovo radili da razmišljamo da bilo ko uvodi neke nove dažbine bilo kome. Naprotiv, mislimo da funkcionišemo kao jedno u ekonomskom smislu, da privučemo više investitora i omogućimo slobodnu trgovnu", rekao je Vučić na konferenicji za novinare u Skoplju.

Na pitanje kako će se sprečiti carinski ratovi i problemi koji postoje u drugim incijativama poput Cefte i da li će se naći mehanizmi koji rešavaju sporove kao sto su bile kosovske takse, Vučić je rekao da je sve to relikt prošlosti.

"Nametanje akciza, carina taksi, bilo cega, to je u budućnosti nemoguće, to je relikt iz pocetka 20. veka, imali ste nešto modernije nedavno, ali slobodna trgovina je ono od čega zavisite i bez toga ne možete da budete moderna zemlja. Imamo velika očekivanja",istakao je Vučić.

Na pitanje o tome kada će se uspostaviti zajednički prelazi između Srbije i Severne Makedonije, posebno na Presevu i Tabanovcima, Vučić je rekao da će se jedinstveni punkt praviti i da će postojati samo jedna stanica za zadržavanje na granici.

"Mi ćemno da rešavamo sve probleme i zato smo trazili godinu i po dana da sve usaglasimo, nije samo pitanje carine, to su i fito i sanitarna inspekcija i sve drugo", napomenuo je Vučić.

Kazao je da ostaje mnogo toga na usaglašavanju, mnogo da se uradi, da se pristup sistemu PDV dozvoli i softverski usaglasi, da bi mogli kamioni i automobili da prolaze.

"Veliki je posao pred nama ali uradićemo to.

Ovo je odgovoran zadatak i velika ideja, ovo nije držanje konferencije za novinare od jednog dana", ukazao je Vučić.

Kaže i da nije mnogo pisano o incijativi, već je korišćena za politička podbadanja.

"Niko sustinski nije zeleo da sagleda horizonte i moguće uspehe ove inicijative. Ova inicijativa menja sve u regionu", rekao je i dodao da će problemi da se rešavaju i da nada da će adiminsitracije to da prate.

"Velike nade ulazemo u to, ako budemo vredni i marljivi uspećemo", istakao je Vučih.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekai je da je sasvim saglasan da je cilj nula procenata carine i da nema granice za drgađane i kamione.

"Neće biti carinskih tarfa ni novih barijera. Naš cilj je za sve robe sloboda kretanja, kao i za sve usluge i kapital", istakao je Zaev i ocenio da će zajednički, ujedinjeni region otvoriti velike perspektive na tržistu i u Evropi i u svetu.

Dodaje da će se praktično resavati pitanja koja zivot znace i kroz zajednički rad naći zajednička rešenja i nove ideje.

"Svi mi zelimo da zivimo bolje, to je izvorna ideja", zaključio je Zaev.

Albanski premijer Edi Rama ponovio je da je priča jednostavna i da kamioni na granicama ne smeju da čekaju po 10 sati.

"Moramo da poštedimo torture i građane i preduzeća, ali ovo naravno nosi i druge povoljnosti", rekao je Rama.

Naveo je da će imajući u vidu standarde EU i njihovo vrednovanje sertifkata za bezbednost hrane i za neometano kretanje roba, biti kreirana zona u kojoj će biti eliminisani sati čekanja za kamione.

Važno je da ne ostanemo u našim granicama ponovo izolovani, ukazao je Rama i istakao da će transformacija regiona kao jedne zone biti dodatna vrendost za sve naše zemlje.

"Ako neko kaze da Srbija ovim putem mirnodopski preuzima more, koje nije dobila ratom, smatram da su to uskogruda razmišiljanja i da će sila primera, a ne primena sile doneti rezultate", naveo je Rama.

On je rekao i da ovi forumi nisu turneja, već će da će rezultirati novim ugovorima i invicijativama i da će do 2023. ovaj prostor biti kao da živite u zoni i zemlji EU.

"Preduzećemo sve korake da idemo napred i za one zemlje koje nisu htele da se uključe u inicijativu. Rešićemo probleme i za druge zmelje, nakon BiH, doči će i Kosovo i Crna Gora, i preduzetnici. Mi postojimo za nase građanem, a ne građani za nas", zaključio je Rama.

Važno da se energetski povežemo u regionu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas je veoma važno da Srbija, Severna Makedonija o Albanija energetski povežu, jer će samo u narednih nekoliko godina imati potrebu za ukupno 60 do 70 teravata struje. Vučić je rekao odgovarajući na pitanja novinara na ekonomskom forumu u Skoplju da je važno da se povezujemo kada je reč o gasu i pogotovo struji.

"Srbija danas proizvodi 34 teravata struje, Albanija šest teravata, a Severna Makedonija 5,6 teravata, a nama treba mnogo više struje u budućnosti", kazao je Vučić.

Predsednik je poručio da moramo da budemo pametni po pitanju struje i da ne propustimo priliku da se regionalno i tu povežemo, kako nas ne bi namagarčili, pa da postanemo energetski nebezbedne zemlje i posle da kupujemo skupu struju. "Onda nismo dorasli ovom zadatku", dodao je Vučić.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev je rekao da je ta zemlja putevima odlično povezana sa gradovima širom Srbije zbog izgradnje autoputeva u Srbiji.

Takođe, rekao je da Srbija predvodi kada je reč o izgradnji brzih pruga pošto već gradi prugu od Beograda do Budimpešte i planira izgradnju svojim i evropskim sredstvima.

"Ako krenete kolima od Skoplja do Tirane treba vam najmanje pet i po sati, a do Beograda se zbog dobrog autoputa može stići i za tri i tri i po sati", kazao je Zaev.

Premijer Albanije Edi Rama kaže da su zemlje u regionu već postigle određeni napredka u izgradnji putne infrastrukture, kao i da je Srbija napravila veliki progres.

Nadam se da će isto moći da se kaže i za Albaniju i Makedniju, dodao je Rama.

Kaže da bi mogli da se obratimo i EK za sredstva iz ekonomskom investicionomo planu za povezivanje žleeznica i druge projekte. iz ekonomskom investicionomo planu za povezivanje žleeznica i druge projekte.

"Kada je reč o energetici dobro smo upozoreni o mogućnostima šta sledi ako ne preduzmemo neophodne korake, ali smo dovoljno bogati u regionu da možemo to da postignemo. Radićemo zajedno i u energetici, kao i u digitalizaciji. Zajedno smo mnogo snažniji i otvoreniji", poručio je Rama.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva