:

:

TV Most

clock

Jun 10, 2020   10:52

0

184

Zapad jasan po pitanju KiM,jedino pitanje - ko će da vodi igru

Postoji značajno neslaganje unutar, do juče monolitne, zapadne alijanse po pitanju KiM, ali ono nije suštinske prirode po rešenje, već u tome ko će da vodi igru, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je to veoma teška pozicija za Srbiju i da zato očekuje dalje pritiske.

"Ne možemo da odbijamo lako najveću silu sveta (SAD), a kako da odbijete EU kada se nalazite na evropskom putu? Ne mogu da budem neodgovoran kao Tači i da kažem ''mi nećemo da se odazovemo pozivu Lajčaka, Markona ili Merkel''...Kako to da kažem? To je nemoguće", rekao je Vučić gostujući na Pinku.

Kaže da i ako postoji nešto zbog čega ne spava jeste pitanje Kosova, uprtkos svim ekonomskim uspesima.

Predsednik kaže da Nemačka, koja je najsnažniji faktor u Evropi kad je reč o rešavanju kosovskog pitanja, neće promeniti svoj stav po tom pitanju, koji je suprotan stavu Beograda, ali da to ne znači da on ne ceni delo i ličnost nemačke kancelarke Angele Merkel.

On je naveo da ne može da govori o tome da li je Nemačka podržavala prištinske takse na robu iz centralne Srbije, ali je dodao da je potpuno jasno da "sve što mi mislimo o Kosovu, u Nemačkoj misle suprotno".

"Ja sam ponosan na činjenicu da svoje stavove nisam krio pred kancelarkom, a ona mi je čak rekla i da ne bi ni slušala da joj to neko drugi priča", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da ceni Angelu Merkel i da, iako zna da će za nekoliko meseci o njoj mnogi govoriti sve najgore, on to neće činiti, jer zna sa kojom je snagom čuvala stabilnost u ovom delu Evrope.

Podsetio je da je Angel Merkel 2015. godine otvoreno podžala Srbiju u sporu sa Hrvatskom, kada je ta zemlja uvela sankcije Srbiji pa su kamioni čekali u kilometarskim kolonama na granici.

"Da nije bilo njene otvorene podrške, ko zna koliko bi ta kriza trajala i kako bi se završila. Ja joj to pamtim i 2020", rekao je Vučić

Vučić je istakao i da su nemačke investicije u Srbiji fantastične i podsetio da Srbija ima najveću trgovinsku razmenu sa Nemačkom.

"Sa Nemačkom imamo najveću trgovinsku razmenu, 13 odsto ukupne trgovinske razmene imamo sa Nemačkom", rekao je vučić.

Iza nje su, kako kaže, Italija, BiH, Rusija, Kina...

Vučić je rekao i da je Srbija u prethodnih sedam, osam godina uspela da podigne ugled u svetu, podsetivši da su u našu zemlju dolazili japanski premijer, kineski predsednik, predsednik Izraela, potpredsednik Indije, ruski predsednik, nemačka kancelarka. . .

Rezolucija 12 44 nije ono što mislimo

Predsednik Srbije Aleksnadar Vučić rekao je danas da je Rezolucija 12 44 kompleksan dokument i da to nisu samo one dve rečenice koje se u Srbiji pominju, jer nam idu u prilog, one u kojima se priznaje integritet naše zemlje.

On je za tv Pink rekao da mora da se zna šta sve sadrži taj dokument, koji je omogućio pogrom 2004, pa i naredne procese, od jednostranog proglašenja nezavisnosti 2008, stava Međunarodnog suda pravde i strašnih grešaka koje smo napravili

"U preambuli, na primer, piše i da će KIM biti predmet delovanja Haškog tirbunala, to nikada narodu nismo rekli", istakao je Vučić i dodao da je na osnovu toga mnogo ljudi isporučeno Haškom tribunalu, ali je, ističe, ponosan što u tome nije učestvovao.

U članu 11 se radi o najsnažnijoj reafirmaciji sporazuma iz Rambujema, koji smo mi prethodno odbili, a koji govori o sprovođenju referenduma za konačni status KiM, ukazuje Vučić i dodaje da je i to deo rezolucije.

Ističe i da se u članu 2 govori isključivo o nasilju i represiji snaga SRJ, a nigde o represiji ili zločinima OVK, što znači, kako objašnjava, da smo mi krivi za sukob na KIM.

"U tačkama 10 i 11 uspostavlja se međunarodno prisustvo UNmik administracije plus privremeni prištinski organi vlasti, čime se derogira prisustvo srpskih, ne samo policijskih i vojnih snaga, već i civilnih, a na početku se kaže da moraju da se povuku sa KIM", ističe predsednik.

"Na svemu ovome je instirala albanska strana, a mi smo čitali samo ove dve recenice, a nikada ove druge", primećuje on i dodaje da su te dve tačke uvršćene u dokument samo da bi se zadovoljio ruski interes u tom trenutku, da ne bi moglo da se kaže da je potpuna srpska kapitulacija i prihvaćeno otcepljenje Kosova od Srbije, a suštinski je stavljeno mnogo elemenata koji će kasnije omogućiti Ahtisariju i drugima sa svojim planovima da izlaze i dovesti do pogroma 2004, a zatim do samoproklanovane nezavisnosti 2008.

Umesto da se mudro suprotstavimo svemu tome, mi smo pravili strašne greške, ukazuje Vučih, zaključno sa MSP.

Ocenjuje da i dalje imamo tešku situaciju, jer je na KIM 93 odsto Albanaca.

"I u tim uslovima dobro se borimo i moramo da se drzimo tih delova rezoliucije o nasem integritetu, ali niko od njih nije glup, oni su učestvovali u pripremi", dodaje predsednik.

On napominje da je ovo morao da kaže, jer ne možemo zabijati glavu u pesak.

"Ne mogu da spavam zbog KiM, boriću se zajedno sa svima drugima, snaznije nego što sam se borio prethodno", poručio je Vučih.

Upitan da komentariše stav Miroslava Lajčaka, ocenjuje da Lajčak nije mislio da se dijalog pokrene od nule.

"Moj osećaj je da je on mislio, a nije to rekao, na kompletnu primenu Briselskog sporazuma, ''sa plus plus'' i da se tako zavrsi cela priča. Albanci ni na to nisu spremni, oni misle da je to samo pitanje forme kako Srbija da ih prizna", zaključuje Vučić.

Izvor: Танјуг

VučićKiMdijalog Beograda i PrištineEUSADZapadni BalkanRezolucija 1244
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva