:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Maj 30, 2022   12:46

0

105

Zapad nema pravo da zamera Srbiji zbog dogovora sa Rusijom

Pozitivan ishod dogovora o gasu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Rusije Vladimira Putina je očekivan, jer naša zemlja, uprkos svim pritiscima, jedina u Evropi nije uvela sankcije Rusiji, izjavio je docent Fakulteta političkih nauka Stefan Surlić i istakao da Zapad nema pravo da zamera Srbiji na tome, budući da većina zemalja Evropske unije, takođe, nabavlja gas iz Rusije.

Surlić kaže da je značajno što je postignut dogovor dva predsednika o povoljnijoj ceni gasa za Srbiju i ocenio da ugovor u trajanju od tri godine daje građanima sigurnost.

"To znači izvesnost za Srbiju, pogotovo jer je postignut sporazum na tri godine i povoljna cena gasa je značajna u kontekstu evropske krize za energentima", naveo je Surlić za T a n j u g.

Dodaje da je takav ishod dogovora o gasu očekivan, budući da Rusija trguje sa zemljama članicama EU, te je, kaže, logično da omogući povoljniju cenu i ugovor u trajanju od tri godine državi koja joj nije uvela sankcije.

Na pitanje da li se mogu očekivati pojačani pritisci Zapada posle postignutog dogovora o gasu, Surlić kaže da većina zemalja Evropske unije nabavlja gas iz Rusije, te da nemaju pravo da istu stvar zameraju Srbiji.

"Srbija uopšte ne može da se meri sa trgovinom koju Rusija ostvaruje sa velikim članicama EU, tako da nema niko prava da zamera ono što oni ostvaruju", kazao je Surlić.

Sa druge strane, Surlić ističe da će Zapad i dalje vršiti pritisak na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, kao uslov za članstvo u EU.

Komentarišući današnju posetu evropske poslanice Fiole fon Kramon i evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija Srbiji i najavljene posete Lavrova i Šolca, Surlić navodi da je reč o "interesnoj diplomatskoj ofanzivi" sa različitim namerama.

"I Rusija i Evropska unija imaju svoje posebne interese na Zapadnom Balkanu, jer jedini nije integrisan u EU i samim tim ove učestale posete žele da promene situaciju na terenu", naveo je Surlić.

Kako je rekao, namera evropskih zvaničnika je da ponude "kredibilnu" perspektivu da Srbija u političkom i ekonomskom smislu pripada EU.

Kada je reč o namerama Rusije, Surlić navodi da ona želi da joj Srbija bude jedan od globalnih partnera, te da joj je u tom smislu naša zemlja važna.

"Srbija treba sama da proceni koja je najbolja politika. Sve su manji manevarski prostori da ona održi balans i jednu vrstu prećutne neutralnosti", kazao je Surlić.

Izvor: T a n j u g

Stefan SurlićRusijaEUSrbijasankcijegas
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva