:

:

TV Most

clock

Septembar 26, 2020   13:34

0

216

Zapadne službe bile su podrška OVK-u, zato su „nestali“ dokazi zločina na KiM (video)

Materijalni dokazi o zločinima na KiM nesumnjivo postoje i posle 20 godina, samo je pitanje da li neko želi da oni budu i dostupni, izjavio je generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović u emisiji „Svet sa Sputnjikom“.

Tužilaštvo se bar pet ili šest godina bavilo time, a i Haški tribunal je u ranijoj fazi prikupio dokaze. Međutim problem je u tome što su neke službe, Odalović prvenstveno misli na američke, britanske, francuske i nemačke, bile involvirane u sve ono što se dešavalo na prostoru KiM i da su bile podrška takozvanoj OVK.

„Ja uopšte nemam dilemu da informacije ne postoje, informacije postoje samo je pitanje koliko je ko spreman da ih stavi u funkciju ovoga zbog čega postoji Specijalizovano tužilaštvo i Sud“, kazao je Odalović.

Na pitanje zbog čega nije dostupna dokumentacija međunarodnih snaga, Odalović kaže da su oni prvo insistirali da nemaju ništa i da su kontingenti prebacili sve u svoje baze ali su vremenom počela da se pojavljuju dokumenta iz nekih jedinica Kfora koja pokazuju da su vojnici na terenu pravili izveštaje.

Podržavali su OVK, ne prihvataju odgovornost

„Nisu imali ni jedan motiv da se bave time, srpske žrtve nisu bile u fokusu nikoga sem nas i onih koji su nas podržavali, ali oni koji su bili protagonisti svih tih dešavanja, oni to jednostavno nisu želeli da prihvate jer to znači i da prihvataju odgovornost zato što su omogućili da takozvana OVK nesmetano radi to što je radila. Jednostavno nigde nismo naišli na slučaj da su oni njih sprečili da počine neki zločin“, rekao je Odalović i podsetio da je posle Kumanovskog sporazuma na KiM došlo 50.000 dobro pripremljenih i obučenih vojnika.

Naglašava da je važno da se zna da niko neće ukinuti Specijalizovano tužilaštvo, ni Sud i da će se pred sudom pojaviti oni koji su osumnjičeni za ratne zločine nad Srbima i ostalim nealbancima ali i Albancima.

„Mnogo je Albanaca upravo sa njihove strane ubijeno.  Svi oni koji nisu bili na pozicijama na kojima je bila takozvana Oslobodilačka vojska Kosova su najčešće likvidirani i to je nešto što je tužilaštvo prepoznalo i čini mi se da optužnice koje se spremaju za Tačija i Veseljija dominantno su usmerene ka žrtvama Albancima”, rekao je Odalović.

Govoreći o dokumentaciji koju poseduje OVK Odalović kaže da su oni imali celu organizacionu komandnu i političku strukturu da su doneli mnogo akata kako bi napravili pravni okvir za funkcionisanje tako da su imali i upravnike zatvora i komandnu zonu odgovornosti, ilegalne zatvore.

„Došli smo u posed dokumenata koji potvrđuju da je čak jedan broj lica koje mi tražimo izvesno bio u određenim zatvorima i da im se od tada gubi svaki trag“, rekao je Odalović koji je i predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije.

Kaže da očekuje da stave arhive na uvid, ne sve ali bar onaj deo arhive koji može da pomogne u informacijama o sudbini nestalih lica što je i humanitarno i civilizacijski pitanje.

Ništa spektakularno, ali pomaka će biti

„Verujem da će ću biti nekog pomaka, ne očekujem ništa spektakularno ali to dosta zavisi od SAD. Hoće li oni tražiti od Prištine da bude operativnija po ovom pitanju ili će to prepustiti Evropskoj uniji“, kazao je Odalović.

Odalović ipak podseća da su iskazi odnosno izjave koje su date u istrazi deo dokaznog postupka.

„Čak iako se svedok ne pojavi iz bilo kog razloga, njegova izjava postaje deo dokaznog postupka za zločine, i to je relevantan dokaz. Tako da, u jedno sam siguran, dokazi postoje na kraju krajeva ne mogu da ne postoje dokazi preko tri i po hiljade Srba i ostalih nealbanaca ili ubijenoj ili je nestalo“, rekao je Odalović i ukazao i na proterivanje stanovništva, spaljivanje crkava, manastira, kuća pljačke, silovanja, maltretiranja, prebijanja, hapšenja…

U svakom slučaju, kaže da je ovo novi trenutak u kojem se po prvi put javlja nada da će oni koji su počinili zločin nad Srbima odgovarati.

„Naravno, ne bežimo ni mi od odgovaranja za zločine koje su počinili pojedinci sa naše strane, neki su predmeti procesuirani u našem Specijalizovanom sudu, tužilaštvo i danas vodi istrage za određene događaje i to je nešto što treba da bude naša trajna obaveza jer mi moramo da napravimo otklon od pojedinaca. Evidentno je da su na nekim mestima ubijeni civili i da su to te civilne žrtve koje su jednostavno u svim sukobima pa makar bio sukobi ovog karaktera trebali biti zaštićen“, zaključio je Odalović.

Izvor: Sputnjik

KiMOdalovićSpecijalni sud za ovk
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva