:

:

TV Most

clock

Oktobar 14, 2022   14:26

0

125

Započet projekat evropskog nebeskog štita

U sklopu inicijative Evropski nebeski štit, 15 država, među kojima i Mađarska, Rumunija i Bugarska, kupiće zajednički najmodernije sisteme protivvazdušne odbrane, piše Dojče vele (DW).

Kako se navodi, Nemačka i još 14 zemalja pokrenule su projekat izgradnje boljeg evropskog sistema protivvazdušne odbrane.

Na marginama NATO sastanka u Briselu, nemačka ministarka odbrane Kristine Lambreht je sa koleginicima i kolegama potpisala deklaraciju o takozvanoj Inicijativi za evropski nebeski štit.

Ova inicijativa ima za cilj da se otklone propusti koje ima trenutni NATO štit za Evropu, navodi DW i dodaje da deficita recimo ima kada je reč o balističkim raketama koje dostižu velike visine, ali i u odbrani od dronova i krstarećih raketa.

DW piše da je u pozadini nemačke inicijative ruski rat protiv Ukrajine, da NATO ocenjuje da je taj rat suštinski promenio bezbednosnu situaciju u Evropi i da su stoga neophodni dodatni napori kako bi se unapredila protivvazdušna odbrana.

Evropska protivvazdušna odbrana do sada je prvenstveno bila usmerena na moguće pretnje iz Irana.

U okviru inicijative Evropski nebeski štit (European Sky Shield) bi, između ostalog, trebalo da se kupe i zajednički sistemi naoružanja, što je jeftinije i time se pokriva veliko područje.

"Time ispunjavamo našu zajedničku odgovornost za bezbednost na našem kontinentu", rekla je Lambreht na sastanku u Briselu.

Na ceremeniji potpisivanja bili su predstavnici Mađarske, Slovenije, Bugarske, Rumunije, Slovačke, Češke, Norveške, Finske, Estonije, Letonije, Litvanije, Holandije, Belgije, i Velike Britanije.

Za kratki domet i borbu protiv aviona i helikoptera Nemačka trenutno ima protivvazdušne rakete "Stinger", koje se ispaljuju sa ramena i koje se isporučene i Ukrajini.

Za srednje udaljenosti postoji veći sistem "Patriot". Nemačka ukupno ima 12 tih sistema, ali oni ni u kom slučaju nisu dovoljni da se zaštiti čitava zemlja.

Kada je reč o odbrani od balističkih raketa koje dostižu velike visine, Bundesver praktično nema rešenje, piše DW i navodi da bi rešenje mogao da bude izraelski sistem "Strela 3"(Arrow 3), kao i da se u Berlinu razmatra i kupovina daljih sistema "Patriot" i "IRIS-T".

Izvor: T a n j u g

Evropanebeski štit
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva