:

:

TV Most

clock

Septembar 11, 2022   15:59

0

176

Zaporožje ponovo na elektro-mreži, reaktor isključen

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da je obnovljen rezervni dalekovod do nuklearne elektrane Zaporožje unutar teritorije Ukrajine, čime je obezbeđena spoljna električna energija neophodna za hlađenje reaktora.

U objavi na Tviter nalogu IAEA se navodi da je nakon što je juče obnovljen dalekovovd u Zaporožju isključen poslednji operativni reaktor koji je tokom protekle nedelje obezbeđivao struju za nuklearku nakon što je ona isključena sa mreže.

IAEA objašnjava da struja za nuklearku sada može da dolazi sa mreže umesto iz reaktora.

Ranije danas član administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov saopštio je da je u zaporoškoj nuklearnoj elektrani isključen poslednji, šesti reaktor koji je radio.

Energetski blokovi su isključeni zbog granatiranja i oštećenja dalekovoda.

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara.

To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova, svaki kapaciteta 1 gigavat.

Elektranu je od marta pod kontrolom ruskih snaga, ali njome upravlja ukrajinski operator Energoatom.

Putin i Makron o bezbednosti u nuklearki Zaporožje

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je danas telefonom sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom o situaciji u Ukrajini, a posebno o bezbednosti nuklearke Zaporožje, saopštio je Kremlj.

U saopštenju se navodi da je razgovor održan na inicijativu francuske strane, prenosi RIA Novosti.

"Održana je detaljna i iskrena razmena mišljenja o situaciji u Ukrajini, sa akcentom na obezbeđivanju bezbednosti Zaporoške nuklearne elektrane“, kaže se u saopštenju.

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara.

Elektrana je od marta pod kontrolom ruskih snaga, ali njome upravlja ukrajinski operator Energoatom.

Ranije danas član administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov saopštio je da je u zaporoškoj nuklearnoj elektrani isključen poslednji, šesti reaktor koji je radio.

Energetski blokovi su isključeni zbog granatiranja, za koje se međusobno optužuju ruska i ukrjainska strana.

Makron pozvao Putina da povuče naoružanje iz NE Zaporožje

Bezbednost nuklearne elektrane Zaporožje je ugrožena zbog toga što su je zauzele ruske trupe, rekao je danas predsednik Francuske Emanuel Makron predsedniku Rusije Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru, saopštilo je francusko predsedništvo.

Jelisejska palata je u saopštenju navela da je Makron zatražio od Putina da povuče teško i lako naoružanje iz nuklearne elektrane i kazao mu da bi Moskva trebalo da se pridržava preporuka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) kako bi osigurala bezbednost na toj lokaciji, preneo je Rojters.

Makron će, kako se dodaje u saopštenju, ostati u kontaktu sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, kao i sa generalnim direktorom IAEA, a narednih dana će ponovo razgovarati sa Putinom kako bi se postigao sporazum koji garantuje bezbednost u nuklearnoj elektrani. 

Izvor: T a n j u g

UkrajinaZaporožjeNuklearna elektranaIAEA
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva