:

:

TV Most

clock

Januar 15, 2020   11:37

0

214

Zašto Grenel nije došao u Prištinu i šta tamo radi Voker

Specijalni izaslanik SAD Ričard Grenel otkazao je posetu Prištini, gde su ga očekivali ovih dana, iako vlada još nije formirana, a predsednik Skupštnskog odbora za KiM Milovan Drecun u tome vidi jasnu poruku Vašingtona da želi da se formiraju institucije i izađe iz političke nestabilnosti.

"Iz izjava američkih zvaničnika jasno je da im je veoma stalo da institucije na Kosovu funkcionišu i da im je potpuno jasno da nema pregovora, dok se ne formira većina i ne ukinu takse", rekao je Drecun za T a n j u g.

Drecun je podsetio da su tri meseca prošla od izbora, ne zna se ko će činiti većinu i da li će ona prihvatiti predstavnike srpskog naroda, odnosno Srpsku listu, da bi se znalo kojim putem će se razvijati događaji na KIM.

"Nema nikakvih nagoveštaja da bi skoro moglo doći do nastavka razgovora Beograda i Pištine, što znači da ne možemo da napravimo ni polukorak u rešavanju kosovskog problema. Situacija je neizvesna, u ovoj fazi bezperspektivna", rekao je Drecun.

SAD žele da se što pre nađe rešenje političke nestabilnosti na KiM i da iz tog razloga vrše i pritisak na Prištinu.

Sjedinjene Države su, kaže, i jedine koje na Kosovu mogu da pomere stvari sa mrtve tačke, ali ocenjuje da im, u cilju rešavanja političke krize, Aljbin Kurti ne odgovara, jer je, kaže, za razliku od Hašima Tačija, nedisciplinovan.

Kurti nije politička ličnost koju SAD žele da vide na čelnim pozicijama, jer pokazuje namere da destabilizuje situaciju, rekao je Drecun.

"Kurti ne pokazuje spremnost za razgovore sa Srbijom, da se dođe do kompromisnog rešenja, nepredvidiv je i nedisciplinovan i u toj varijanti oni bi više želeli nekoga kao što je Hašim Tači, koji je proveren i može da posluša sugestije Vašingtona, i koji za razliku od Kurtija može da bude konstruktivniji, onako kako SAD očekuju", rekao je Drecun.

Osim toga, evidentno je da Kurti želi sve poluge vlasti i mesto predsednika i premijera i presednika parlamenta, što se Amerikancima neće dopasti - on je nepredvidiv činilac, jer ne znate kako će se ponašati i nije podoban da bude neko ko će držati sve konce, naveo je Drecun.

On nije optimista što se tiče daljeg razvoja situacije.

"Ako Kurti bude u većini, sa njim će uvek biti problema. On ne ide putem traženja rešenja za otvorena pitanja, već generiše nove probleme", rekao je predsednik škupštinskog Odbora za KiM.

Na špekulacije da je bivši šef Misije OEBS Vilijam Voker došao u Prištinu umesto Grenela, Drecun kaže da Voker nema nikavu težinu u SAD, da je zločinac, jedan od najodgovornijih za brutalno zločinačko bombradovanje i agresiju NATO pakta na SRJ.

"Zločinac se uvek vraća na mesto zločina. Za taj zločin nad istinom za maskar u Račku nagrađen je od Albanaca i verujem da mu svaki dolazak na Kosovo puni džepove", rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima Drecuna, možda je Voker dolazak na KiM iskoristio da bi bar pojedinim političarima preneo neke poruke.

Pitanje, je, međutim, od koga bi on uopšte mogao da prenese poruku i šta, da li od duboke države ili američkih obaveštajih službi, čiji je eksponent i za koje je izmislio masakr u Račku.

"Moguće da može da prenese poruku, ali on nema težinu u SAD. Na Kosovu je samo simbol, a u stvari je najobičniji zločinac, koji je ubijanjem istine otvorio put za zločinačko bombardovanje SRJ", smatra Drecun.

Izvor: T a n j u g

Milovan DrecunKiMVilijem VokerRičard Grenel
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva