:

:

TV Most

clock

Maj 28, 2023   15:30

0

296

Zašto Kfor i Euleks nisu sprečili nasilnu akciju Kosovske policije na severu?

Dok je Kosovska policija u petak sprovodila nasilnu akciju upada u zgrade tri opštine na severu Kosova, u kojoj je povređeno na desetine građana, pripadnici Kfora i Euleksa svedočili su tim događajima, međutim nisu preduzeli ništa da zaštite Srbe iz Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka. Prema rečima predsednika Srpske liste Gorana Rakića, Kfor je tog dana dao garancije da će sprečiti nasilje, ali se to nije dogodilo.

Portal Kosovo onlajn uputio je pitanja Kforu i Euleksu zašto u skladu sa mandatom koji imaju njihovi pripadnici nisu preduzeli ništa da spreče nasilje nad Srbima na severu, koje se dogodilo prilikom akcije Kosovske policije, ali do objavljivanja ovog članka nismo dobili odgovor.

Sagovornici Kosovo onlajna smatraju da su misije Kfora i Euleksa trebalo drugačije da se ponašaju tokom akcije Kosovske policije i da reaguju u skladu sa svojim mandatom i da eskalacija nasilja nije nešto što bi trebalo da tolerišu.

Analitičar Centra za društvenu stabilnost Srđan Graovac smatra da jedini razlog zašto Kfor i Euleks nisu reagovali jeste taj što nisu dobili političku podršku za to od zapadnih zemalja.

"Jer ne zaboravite da Kfor i Unmik su oni koji reaguju u trenutku kada za to imaju političku podršku. Tu podršku treba da im obezbede oni koji se na Kosovu i Metohiji pitaju za sve, a to su zemlje političkog Zapada. To je suština. Pošto nije bilo odobrenja da se reaguje, nije se ni reagovalo. Tu sada, po mom mišljenju, ne treba kriviti ni Kfor, niti bilo koga drugog, već treba kriviti one koji odlučuju o situaciji na Kosovu, a to su, kao što rekoh, politički prestavnici zemalja Zapada", kaže Graovac.

Po njegovim rečima upravo je Zapad zauzeo stav da u ovom slučaju ne treba reagovati.

"A Zašto? Zato što su oni neko ko je priznao nezavisnost Kosova, neko ko smatra da je to nezavisna država i da samim tim Aljbin Kurti ima pravo da radi šta hoće na Kosovu i Metohiji. Ne kažem da su oni presrećni zbog toga, zapravo ne kažem da su srećni, što su na severu Kosova izabrani gradonačelnici sa tek jedan ili dva odsto podrške, ali to ne menja činjenicu da oni smatraju da je Aljbin Kurti premijer za njih nezavisne države i da samim tim on ima pravo da šalje policiju ili vojsku na sever. Jednostavno, oni, čak i kada se na slažu sa Kurtijem u potpunosti po nekim pitanjima, smatraju da je o premijer jedne nezavisne države i kada donosi odrđene odluke oni mogu da ih kritikuju, ali zapravo za njih je on premijer nezavisne države.", smatra Graovac.

Sem toga, dodaje on, ne sme se zanemariti i činjenica da Zapad suštinski podržava Kurtijevu politiku i da je sada to sasvim jasno.

"Ovo preuzimanje i upad u opštine na severu, koliko god izbori bili nelegitimni i nelegalni i koliko god i oni bili svesni toga, oni sve to suštinski podržavaju. Priče da će od toga praviti ograde, to je zapravo samo njihova politička igra u kojoj oni se prave da ne podržavaju Kurtija", kaže Graovac.

Po njegovim rečima, zapadne zemlje na taj način pokušavaju da održe pregovore u toku.

"I da Srbi odustanu od pregovora, međutim, sa druge strane i dalje će davati vetar u leđa Aljbinu Kurtiju jer ptpuno podržavaju njegovo stanovištvo da je Kosovo nezavisno i da Srbije treba to da prizna", ističe Graovac.

Dodaje da se, samim tim, u nerednom periodu može očekivati nastavak ove kampanje protiv Srba na severu Kosova, protiv Srpske liste i protiv svakoga ko se bori protiv nezavisnosti Kosova.

"Jer Kurti će želeti da slomi Srbe i Zapad će mu u tome davati punu podršku s obzirom na to da polaze od istog stanovšta da je Kosovo nezavisno. Zemlje Zapada suštinski podržavaju poltiku Aljbina Kurtija koja se svodi na slamanje Srba i zbog toga Kfor ne neraguje. Sa naše tačke gledišta Kfor je nereagovanjem i svojom pasivnošć ugrozio živote ljudi, ali sa njihove tačke gledišta oni nisu prenaglili zato što je Aljbin Kurti sproveo u delo ono što i ono smatraju da treba da se sprovede u delo. Sa naše tačke gledišta oni nisu ispunili mandat koji imaju, a to je da zaštite svo stanovništvo u južnoj srpskoj pokrajni", zaključuje Graovac.

Stručnjak za ljudska prava, pravnik Milan Antonijević slaže se da eskalacija nasilja nije nešto što bi Kfor trebalo da toleriše.

"Mislim da su zaista mogli na drugačiji način reagovati. Međutim, ovde treba biti iskren i govoriti o tome da iako nije bilo dogovora o ulasku u opštine u ovom trenutku to je nešto što je posledica odluke da se ne izađe na lokalne izbore i nekako, čini mi se, da se polako gube argumenti za politički angažman i sve ono što će da štiti prava Srba na Kosovu", kaže Antonijević.

Antonijević sa druge strane kaže da je jasna poruka svih međunarodnih institucija i zajednice da ovakvo postupanje Kurtija nije dozvoljeno i nije nešto što će biti pozdravljeno.

"Mislim da je to u ovom trenutku maksimum", kaže Antonijević.

On ocenjuje da bi Kfor reagovao da je bilo ko na neki način upotrebio oružje.

"Ovde se, nažalost, koristi nešto što jeste sila i bacanje suzavca je nešto što Kosovo ne bi smelo da ponovo vidi ikada, znači u narednim godinama, dok se pokušava da se smiri situacija i zagarantuje bezbednost onom malom broju Srba koji je ostao na Kosovu. Suzavac i nasilje nisu opcija i to svako jasno mora reći to je reako i Kfor", ističe Antonijević.

On je dodao i da policijski puntovi nisu nešto sa čime bilo ko treba da živi na Kosovu, niti da se oseća ugroženo kada prolazi pored njih.

"Nadam se da će i Kfor time da se bavi jer je to deo njihovog mandata – dakle demilitarizacija i stvaranje okruženja u kome je bezbednost zagarantovana", kaže Antinijević.

Izvor: Kosovo online; Foto: TV Most

KiMKFOREuleks
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva