:

:

TV Most

clock

Februar 05, 2020   17:16

0

225

Zašto policija Crne Gore odbija da obezbeđuje litije i svu odgovornost prebacuje na SPC?

Ceneći okolnosti i aktuelna dešavanja, policija je donela odluku da u narednom periodu neće obezbeđivati litije, a svu odgovornost za eventualne incidente i narušavanje reda i mira na ulicama u gradovima naše države snosiće organizatori, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore.

Crnogorski MUP navodi da u najvećem broju slučajeva ova javna okupljanja nisu prijavljena shodno Zakonu o javnim okupljanjima i javnim priredbama, gde je policija pokazala visok prag tolerancije i skupove tretirala kao spontana javna okupljanja, ulažući pune kapacitete na čuvanju stabilnog reda i mira.

MUP navodi i da ostvarivanje demokratskog prava učesnika litija na ulicama širom Crne Gore ne treba da ugrožava prava drugih građana koji u njima ne učestvuju. Kao primer, navodi da je zbog prekida u saobraćaju kretanje "potpuno onemogućeno" na određenim relacijama, pa se dovodi u pitanje normalno funkcionisanje određenih gradskih i medicinskih službi, ali i građana, iz čega može da proistekne i "narušavanje javnog reda".

Sa bezbednosnog aspekta policija ceni da kriminogene strukture mogu iskoristiti u određenom trenutku zauzetost policije budući da je značajan deo njenih kapaciteta bio angažovan na obezbeđivanju litija, te iskoristiti momenat za vršenje nezakonitih radnji, saopštava MUP.

"Primetno je da veliki broj građana svoje demokratsko pravo iskazuje na miran način, ali isto tako činjenica je da litijama prisustvuju i bezbednosno interesantna lica, lica od ranije poznata policiji po izazivanju incidenata, pojedinci i grupe građana pod dejstvom alkohola. Osim toga, tokom litija registrovano je paljenje baklji, vatrometa i drugih pirotehničkih sredstava ali da i, po saznanjima policije, ima pojedinaca koji sa sobom nose hladno i vatreno oružje", tvrdi crnogorski MUP.

Sve ovo može dovesti do neželjenih incidenta, prekršaja i najtežih krivičnih dela. Policija radi intenzivno na prikupljanju dopunskih saznanja o čemu će u utvrđenoj proceduri obavestiti nadležnog tužioca, saopštava MUP Crne Gore i zaključuje:

"Navedene okolnosti mogu ugroziti bezbednost svih građana i odluka nadležnog organa je u skladu sa bezbednosnim procenama i zakonskim ovlašćenjima".

Hitna reakcija Episkopskog saveta: Neobjašnjiv potez crnogorske policije, sličan jednostranom usvajanju Zakona o slobodi veroispovesti

Odluka Uprave policije Crne Gore da više ne obezbeđuje litije je jednostrani akt, a direktor Uprave Veselin Veljović odbio je hitan sastanak tim povodom sa predstavnicima SPC, navodi Episkopski savet SPC.

Episkopski savet, u reakciji na odluku Uprave policije da više ne obezbeđuje litije kojima se građani bore za pravoslavne svetinje, navodi da je "obrazloženje policije od grada do grada i od slučaja do slučaja bilo različito i nerazgovetno".

"Razlozi njihovog odustajanja od dosadašnjeg angažovanja kretali su se od zamorenosti policijskog ljudstva, preko informacija o mogućim incidentima, do pozivanja na to kako dosadašnje litije nisu vršene po zakonu, te da je i sama policija, učešćem u njihovom organizovanju, navodno kršila zakon. Jedan broj policijskih načelnika se pozivao na netačno prenetu izjavu sveštenika Gojka Perovića kako Crkva ima teškoća sa organizacijom litija - što je velika obmana javnosti, ako se zna da ta izjava u celosti glasi - da pored svih teškoća uspevamo da sve organizujemo uz Božiju pomoć i pribranost i snagu naroda", ističe se u saopštenju Episkopskog saveta.

Iz Episkopskog saveta navode da je Mitropolija tim povodom ostvarila kontakt sa direktorom policije Veselinom Veljovićem i zatražila hitan sastanak "na kom bi se zajednički sagledale sve eventualne poteškoće i gde bi se ponudila kadrovska pomoć policiji od strane redara - volontera iz redova Crkve".

"Sastanak je bio potreban tim pre što su velike i mnogoljudne litije zakazane za četvrtak i nedelju veče, pa nam jednostrano povlačenje policije sa crnogorskih ulica pravi veliki organizacioni problem", kažu u Episkopskom savetu.

Napominju da je Veljović odbio hitan sastanak, navodeći da može da razgovara tek posle nedelje, dovodeći Crkvu na taj način pred svršen čin u pogledu organizacije litija u četvrtak i nedelju.

"O ovom jednostranom i neobjašnjivom potezu crnogorske policije (sličnom jednostranom usvajanju Zakona o slobodi veroispovesti od strane Vlade Crne Gore) u toku dana ćemo obavestiti sve ambasade u Crnoj Gori, kao i predstavnike međunarodnih organizacija, a od Uprave policije tražimo formalno i pravno utemeljeno obrazloženje, kako ne bismo bili prinuđeni da sami zaključimo kako su naši protestni skupovi naprasno i bez povoda zabranjeni od strane vlasti. Pozivamo Upravu policije da vrši svoje dužnosti u skladu sa svojim zakonskim obavezama. Tu su da služe narodu Crne Gore. Oni koji su u desetinama i stotinama hiljada u litijama takođe su poreski obveznici i od njihovog novca se ta ista policija finansira", ističu u Episkopskom savetu.

I pored ovakve odluke Uprave policije Crne Gore, Episkopski savet najavljuje da će se molitvena i protestna okupljanja bez izuzetka nastaviti.

Policija demantuje Mitropoliju

Netačna je tvrdnja da je direktor Uprave policije odbio zahtev za sastanak sa predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske, saopštila je ta uprava.

Policija je objavila demanti saopštenja Episkopskog saveta Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori u kojem navode da je direktor Uprave policije Veselin Veljović odbio sastanak sa predstavnicima Mitropolije crnogorsko - primorske.

"Netačna je tvrdnja da je direktor Uprave policije odbio zahtev za sastanak sa predstavnicima Mitropolije crnogorsko - primorske. Nakon današnjeg ostvarenog kontakta i razgovora direktor je predložio prvi slobodni termin za sastanak. Direktor Uprave policije i dalje iskazuje spremnost da se sastanak održi u predloženom terminu", kaže se u saopštenju.

Izvor: Танјуг, FoNet, Sputnik

Crna GoralitijeSPCZakon o slobodi veroispovesti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva