:

:

TV Most

clock

Decembar 01, 2020   12:17

0

35

Zatražiću od Vlade da naloži Srbijagasu da završi reformu

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je danas da će zatražiti od Vlade Srbije da naloži Srbijagasu da završi reformisanje i da se zaista odvoji delatnost transporta i distribucija gasa.

Na pitanje novinara dokle se stiglo sa reformom preduzeća u energetskom sektoru i da li ima po tom pitanju razmimoilaženja sa koalicionim partnerom, Mihajlović rekla:

"Reforma se pre svega odnosi na Srbijagas. Ministarstvo energetike ponovo sprema dokument za vladu kojim ćemo ponovo naložiti ono što je trebalo da se uradi 2014. a nije urađeno. To znači da se završi reformisanje Srbjagasa i da se zaista istinski odvoji delatnost transporta i distribucije gasa. Verujem da će svi članovi vlade imati razumevanja što to ponovo stavljam na sednicu vlade".

Kako je rekla, mora da bude jasna poruka da mi to moramo da završimo ne zgog "ministra energetike ili direktora Srbjagasa" već zbog budućnosti gasnog sektora.

"Ne govorim čak ni o potencijalnim sankcijama koje možemo da trpimo i koje verujem da ćemo da trpimo od Energetske zajednice već o tome šta gasni sketor može da donese, a može da donese profit i mnogo bržu i bolju reliaciju invesitcije za građane", naglasila je Mihajlović.

Istakla je da je projekat Turskog toka kroz Srbju važan projekat i da treba da se završi na vreme i ako postoje problemi, kao i što moramo da počnemo da radimo i gasovod ka Bugarskoj.

Mihajlović dodaje da se to odnosi i na nastavak reformisanja EPS-a.

"To su dva najvažnija preduzeća u energetici gde postoji i najviše mogućnosti, ali i najviše kritičnih tačaka i možda čak ako mogu da kažem i otpora promenama", zaključila je Mihajlović.

Razgovaraću sa svima o projektu Jadar

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović poručila je danas da nijedan projekat u tom sektoru neće biti realizovan ako je štetan po zdravlje ljudi, kao i da je spremna sa svima da razgovara o projektu Jadar kod Loznice.

Na pitanje novinara kada će javnosti biti predstavljen memorandum između vlade i kompanije Rio Tinto i dokle se stiglo sa projektom Jadar, kao i kada će primite građene koji tvrde da je to štetan projekat, Mihajlović je rekla da će razgovarati sa svima, i onima koji žele taj posao da rade i drugim institucijama u vladi.

"Poruka za sve, Ministarstvo rudarstva i energetike neće napraviti nijedan korak, čime će ugroziti zdravlje građana. Nijedan korak niti ugovor se neće zaključiti da bi neko zaradio novac, a građani izgubili zdravlje".

Navela je da će razgovarati sa svima o realizaciji projekta Jadar, kao što je i pre to činila.

Mihajlović je napomenula da ima još dosta neistraženih stvari oko tog projekta i da smo još daleko od njegove realizacije.

Dodaje da nikakav problem nije da mediji dobiju memorandum ili aneks memoranduma i da će sve što se tiče dokumentacije biti transparentno.

"Nemamo nijedan razloga da bilo kome šta krijemo u segmentu našeg posla, bilo da je to fizičko lice, mediji ili nevladina organizacije".

Poručila je da neće dozvoliti politizaciju tog projekta, pošto vidi da ima takvih pokušaja.

"Zaštita životne sredine je iznad svake političke partije i nije moguća bez nevladinog sektora, radićemo zajedno i neću doizvoliti politizaciju toga", naglasila je Mihajlović.

Izvor: Танјуг

MihajlovićSrbijagasVlada Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva