:

:

TV Most

Foto: Vijesti

clock

Oktobar 23, 2022   21:07

0

111

Zatvorena birališta u Crnoj Gori, velika izlaznost u Podgorici

Birališta u Podgorici i još 13 crnogorskih opština, gde su danas održani lokalni izbori, zatvorena su večeras u 20 časova.

Izbori su održani u Podgorici, Baru, Bijelom Polju, Pljevljima, Rožajama, Budvi, Danilovgradu, Zeti, Tivtu, Plavu, Kolašinu, Žabljaku, Plužinama i Šavniku.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT), koji je pratio izbore, saopštio je da je bio miran izborni dan, a najozbiljniji problemi evidentirani su u Šavniku.

Zamenica programske direktorice CDT Milena Gvozdenović je rekla da u Šavniku na četiri biračka mesta glasanje nije ni počelo, ili su zatvorena zbog sukoba u biračkim odborima.

Glasačko pravo imalo je oko 350 hiljada građana.

Lokalni izbori se održani su u trenutku teške političke krize u Crnoj Gori, gde su tokom dve godine promenjene dve vlade.

Lokalni izbori održani su po starom izbornom zakonima, uprkos višegodišnjim pozivima Evropske unije da se sprovede izborna reforma.

Očekuje se da će se glavna borba voditi na izborima u Podgorici, gde živi gotovo 190.000 stanovnika, skoro trećina građana Crne Gore.

U Podgorici glasalo 69,3 odsto upisanih birača

U Podgorici je do 20 časova, kada su zatvorena birališta, na lokalnim izborima u Crnoj Gori glasalo 69,3 odsto upisanih birača.

Goran Delić iz Centralne demokratske tranzicije (CDT) rekao je da je glasalo 99.460 Podgoričana, preneo je RTCG.

To je veća izlaznost u odnosu na 2018. godinu kada je glasalo 64,4 odsto, a manja u odnosu na 2020. kada je biračko pravo iskoristilo 81,1 odsto birača.

U Bijelom Polju do 20 časova glasalo je 63 odsto glasača, pokazuju podaci Opštinske izborne komisije (OIK).

U Kolašinu je, prema podacima OIK, do 20 časova glasalo 75,86 odsto birača, dodaje portal CdM.

Prvi podaci CDT: Vodi pokret Ivana Vukovića u Podgorici

Pokret "Svi za naš grad", koji predvodi aktuelni gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković iz Demokratske partije socijalista (DPS), osvojio je 42,1 odsto glasova na lokalnim izborima u glavnom gradu Crne Gore, pokazuju preliminarni podaci Centra za demokratsku tranziciju (CDT) na osnovu obrađenih 25 od 208 biračkih mesta.

Prema podacima CDT, na drugom mestu je pokret "Evropa sad" sa 20,3 odsto osvojenih glasova, dok je "Za budućnost Podgorice" na trećem mestu sa 19 odsto osvojenih glasova, prenosi RTCG.

Slede "Može Podgorica, ovo je naš grad" sa 4,8 odsto, "Pokret Preokret" 1,3 odsto, "Idemo ljudi" sa 10,3 odsto, SNP 2,1 odsto i "Svetosavska" sa 0,2 odsto.

Izvor: T a n j u g

Crna GoraPodgoricalokalni izboriizlaznost
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva