:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 07, 2021   21:37

0

108

Završen sastanak delegacija Beograda i Prištine sa EU posrednicima u Briselu

U Briselu su u toku dvodnevni tehnički razgovori delegacija Beograda i Prištine. Danas su sa specijalnim izaslanikom Evropske Unije za dijalog Miroslavom Lajčakom odvojeno razgovarale delegacije predvođene Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem. Trojni sastanak predviđen je za sutra.

Petar Petković je pred ovu rundu dijaloga poručio da će delegacija Beograda insistirati na pet tema koje su već ranije dogovorene, a čiju implementaciju Priština ili krši ili u potpunosti odbija.

"Reč je o temama koje su isključivo deo i sadržaj sporazuma koji su do sada pregovarani. Mi ne tražimo ništa novo, mi ne tražimo ništa nemoguće, mi samo tražimo implementaciju i sprovođenje onog što je dogovoreno, ni manje ni više od toga i odgovornost za to pored Prištine snosi i sama Evropska unija koja kao posrednik u dijalogu je i stavila svoj potpis i na Briselski sporazum i na sve druge sporazume koji moraju da se poštuju", istakao je Petković. 

U pitanju je formiranje Zajednice srpskih opština, rasvetljavanje sudbine nestalih, primena dogovora o pravosuđu, slobodi kretanja i zvaničnim posetama i implementacija dogovora o energetici.

Sutra, drugog dana tehničkih razgovora, od 9.30, predviđeni su trilateralni sastanci delegacija Beograda, Prištine i EU posrednika.

Izvor: RTS

Petar PetkovićBriseldijalog BG-PRMiroslav LajčakZSO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva