Završen sastanak Kurti-Mustafa, još bez sporazuma o koaliciji

:

:

TV Most

clock

Decembar 11, 2019   19:05

0

58

Završen sastanak Kurti-Mustafa, još bez sporazuma o koaliciji

U Skupštini Kosova održan je još jedan sastanak lidera Pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova Aljbina Kurtija i Ise Mustafe, a koalicioni sporazum ponovo nije postignut.

 

Nakon sastanka novinarima se obratio portparol DSK Besian Mustafa uz poruku da će u narednom periodu biti intenzivirani sastanci kako bi se postigao sporazum o vladajućoj koaliciji.

Uoči sastanka Kurti je poručio da ne postoje prepreke da se formira vladajucća koalicija i dodao da će dve stranke prevazići sitne nesuglasice.

Prethodno je iz Samoopredeljenja za Kosovo Onlajn rečeno da se koalicioni sporazum očekuje do kraja ove nedelje.

U međuvremenu, predsednik Kosova Hašim Tači je za 24. decembar sazvao konstituitivnu sednicu Skupštine, koja se bira na mandat od četiri godine.

Predsednika Parlamenta predlaže najveća parlamentarna grupa, u ovom slučaju Samoopredeljenje, a bira se i pet potpredsednika.

Potom sledi izbor vlade, a predsednik Kosova nakon konsultacija sa političkim partijama ili koalicijama koje imaju neophodnu većinu za formiranje Vlade, predlaže mandatara, koji ima 15 dana da predloži sastav kabineta.  

Ukoliko mandatar ne dobije većinu u Skupštini Kosova, predsednik u roku od 10 dana imenuje drugog kandidata, na osnovu iste procedure.

Ukoliko se ni u drugom pokušaju ne izabere vlada raspisuju se novi izbori.

Izvor: Kosovo Onlajn

Isa MustafaAljbin KurtiSkupština Kosova
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva