:

:

TV Most

Foto: kremlin.ru

clock

Decembar 07, 2021   19:27

0

25

Završen sastanak Putina i Bajdena, trajao više od dva sata

Sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i američkog predsednika Džozefa Bajdena putem video-linka završen je posle dva sata.

 

Na početku video-sastanka, Putin i Bajden su se međusobno pozdravili, a američki predsednik je izrazio nadu da će uskoro doći do ličnog sastanka. Razgovor je potom bio zatvoren za javnost.

Dvojica lidera su nastojala da deeskaliraju tenzije usled straha Zapada da je Moskva spremna da izvrši invaziju na Ukrajinu a Rusija je nezadovoljna zbog prisustva vojnika NATO alijanse na njenim granicama, prenosi Rojters.

Video-konferencija je organizovana putem bezbedne video-veze namenjene razgovorima između svetskih lidera koja je prvi put korišćena za ovaj satanak.

Bajden Putinu preneo zabrinutost SAD i NATO zbog Ukrajine

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je danas ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da je Zapad zabrinut da će Rusija napasti Ukrajinu i upozorio na „snažne ekonomske i druge protivmere“ koje bi usledile ako Moskva započne vojni sukob, saopštila je Bela kuća.

„Predsednik Bajden je izrazio duboku zabrinutost SAD i naših evropskih saveznika zbog povećanja ruskih snaga oko Ukrajine i jasno stavio do znanja da ćemo odgovoriti snažnim ekonomskim i drugim merama u slučaju vojne eskalacije“, navodi se u saopštenju Bele kuće, prenosi Rojters.

Bajden je, prema saopštenju, ponovio svoju podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i pozvao na smanjenje tenzija.

Dvojica lidera održala su danas video sastanak koji je trajao preko dva sata, tokom kojeg su razgovarali o Ukrajini i drugim sporovima u američko-ruskim odnosima, koji su, kako navodi britanska agencija, pali na najnižu tačku od kraja Hladnog rata.

Kremlj, koji je pre današnjeg sastanka saopštio da ne očekuje nikakve pomake, negirao je da ima nameru da napadne Ukrajinu i poručio da su ruske trupe odbrambene, a Putin i Bajden su se složili da njihovi timovi prate situaciju, navodi Rojters.

Obe strane izrazile su očekivanja da će Bajden i Putin moći da uskoro u ličnom i neposrednom susretu razgovaraju o vezama između dve države, ekonomskim sankcijama SAD i navodnim ruskim sajber napadima na američke kompanije, navodi Rojters.

Izvor: RTS

Vladimir PutinDžo Bajden
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva