:

:

TV Most

clock

Jul 13, 2019   16:49

0

164

Završen sedmi "Kustendorf klasik"

Uručenjem nagrada i koncertom violončeliste Nareka Haknazarjana, violiniste Hačatura Almazjana, baritona Efima Zavaljnog i Kragujevačkog pevačkog društva u pratnji Južnosahalinskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Tigrana Haknazarjana, sinoć je u Drvengradu završen sedmi festival ruske klasične muzike "Kustendorf Klasik".

Zlatna matrjoška u kategoriji od 13 do 17 godina pripala je tenoru Valeriju Makaronu sa Akademije “P. I. Čajkovski” (Moskva), Srebrnu matrjošku dobio je flautista Aleksansar Tjan (17) iz Moskovske specijalne muzičke škole “Gnjesin” (Sankt Peterburg), a Bronzana matrjoška dodeljena je klarinetisti Miroslavu Bataljonoku (15) iz Republičke gimnazije pri Beloruskoj muzičkoj akademiji (Minsk).

U kategoriji od 18 do 25 godina, prvu nagradu je dobio harmonikaš Mihajlo Živojinović (22) sa Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu, druga nagrada sopranu Anastasiji Mihnovec sa Beloruske državne akademije (Minsk), a treću nagradu je ponela violinistkinja Ana Savkina (24) sa Muzičke akademije "P.I. Čajkovski". 

Najbolje među 50 mladih muzičara iz renomiranih muzičkih škola i sa akademija iz Srbije, Republike Srpske, Rusije, Belorusije, Nemačke i Kine, izabrao je žiri u kome su bili rektor Državne muzičke akademije iz Belorusije Jekaterina Dulova (predsednica), kompozitorka Anja Đorđević i pijanista Aleksandar Madžar.

Tokom prethodnih večeri u Drvengradu su sa Simfonijskim orkestrom "Kustendorf" , koji je predvodio dirigent Srboljub Dinić, nastupili su ruski violista Jurij Bašmet i Madžar, kao i bariton Vasilij Gerelo uz klavirsku pratnju Olega Vajnštajna.

U revijalnom programu izvedena je savremena opera Mikaela Tarivardijeva "Očekivanje" u režiji Vladana Ćurkovića i pod dirigentskom upravom Marije Stajić.

Festival, koji je do ove godine nosio naziv "Boljšoj", zajednički projekat režisera Emira Kusturice i kompanije "Gasprom njeft", pruža priliku mladim izvođačima da se predstave i upoznaju se sa istaknutim umetnicima, da podele iskustva i sa vršnjacima iz drugih zemalja.

Izvor: Танјуг

KusturicaKustendorf
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva