:

:

TV Most

Foto: Zoran Cvetković

clock

April 02, 2015   12:05

0

114

Završen pretres predloga zakona o inspekciji

Parlament je danas odlučio da u utorak obavi i načelnu i raspravu u pojedinostima o Predlogu zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinskih dozvola neophodnih za realizaciju projekta "Beograd na vodi".

Nova zakonska rešenja o inspekcijskom nadzoru pred poslanicima je "branila" potpredsednica Vlade Srbije i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički, koja je poručila da će njihovo usvajanje radikalno smanjiti prostor za korupciju i za sivu ekonomiju i bitno rasteretiti troškove privrede.

Udovički je napomenula da će ona suštinski promeniti način na koji rade sve inspekcijske službe u Srbiji.

"Rezultati će biti vredni truda i troška, radikalno će se smanjniti prostor za korupciju, prostor za sivu ekonomiju i bitno će se rasteretiti troškovi privrede", rekla je Udovički.

Predloženi zakon je, prema mišljenju poslanika opozicije, nedovoljan za smanjenje sive ekonomije u Srbiji i otklanjanje koruptivnosti u inspekcijama, dok iz vladajuće većine poručuju da je u pitanju dobar i moderan zakon koji će poboljšati stanje u toj oblasti.

Ministarka je na te primedbe poručila da smanjenje sive ekonomije ne može da se reši sa jednom ili dve mere, ali da nova zakonska rešenja moraju da doprinesu tom cilju.

"Samo usvajanje zakona i njegovo sprovođenje makar u formalnoj meri, ako ne onako kako planiramo da ga sprovedemo, mora da deluje na smanjenje sive ekonomije", jasna je Udovički.

Na dnevnom redu nove sednice, treće u okviru prolećnog zasedanja, nalazi se i odluka o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koji je podneo Visoki savet sudstva, kao i Predlog autentičnog tumačenja odredbe člana 13. stav 3. tačka 5. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je parlamentu dostavilo 15 poslanika, a gde se ukazuje da postoji nedoumica da se li zvanje "nastavnik" odnosi samo na zaposlene u ustanovama predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja ili i na nastavno osoblje visokoškolskih ustanova.

Prema skupštinskom Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo, tu odredbu treba tumačiti tako da se za članove Nacionalnog prosvetnog saveta biraju predstavnici udruženja, odnosno društava iz reda nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika koji su zaposleni u predškolskoj ustanovi, osnovnoj i srednjoj školi, sa lista kandidata koje podnose udruženja i društva koja su taksativno navedena u članu zakona.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva